EU-ledere lægger pres på Trump på G7-topmøde for at nedtone handelskrigen

386607_16_9_large_90.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
25. aug 2019 KL.18:02

null

En række europæiske ledere har hen over weekenden lagt pres på den amerikanske præsident, Donald Trump, for at opbløde den eskalerende handelskrig.

Modstanden mod handelskrigen sætter dagsordenen på G7-topmødet i Biarritz i Frankrig, efter Kina fredag svarede igen på amerikanske toldsatser, hvorefter Trump annoncerede nye forhøjede toldsatser på kinesiske varer.

Topmødets vært, den franske præsident Emmanuel Macron, håbede i weekenden, at det ville være muligt at overbevise Trump om at nedtone handelskrigen.

Ved topmødet kom også Donald Tusk, formanden for Det Europæiske Råd, med en klar opfordring til at sætte en stopper for handelskonflikten mellem USA og Kina, som hænger som en trussel mod den globale økonomi.

“Handelsaftaler og reform af WTO er bedre end handelskrige. Handelskrige vil føre til recession, mens handelsaftaler vil styrke økonomien,” sagde Donald Tusk.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, der ved G7-topmødet deltog i sit første internationale topmøde, udtrykte også sin modstand mod handelskrigen, da han søndag mødtes med Donald Trump til arbejdsmorgenmad på Hotel du Palais.

“Jeg lykønsker præsidenten med alt det, den amerikanske økonomi opnår, det er fantastisk at se det. Men bare for at medtage en mat og fåret note om vores holdning til handelskrigen – så er vi for handelsfred helt overordnet,” sagde Johnson ifølge Financial Times.

Donald Trump selv fejede dog kritikken til side og afviste, at der var en splittelse mellem USA og EU-landene på topmødet eller at han var blevet opfordret til at stoppe handelskrigen.

“Der er ingen, der har sagt det til mig. Der er ingen, der vil sige det til mig,” sagde han ifølge The Guardian i forbindelse med morgenmaden med Boris Johnson.

Eskalering fredag

Trump afviste dog ikke, at han vil kunne genoverveje de nye toldsatser mod Kina.

“Det kan jeg lige så godt, det kan jeg lige så godt. Jeg genovervejer alting,” sagde Trump.

Den melding blev dog få timer senere fredag eftermiddag  fulgt op af en udtalelse fra Det Hvide Hus, der gjorde det klart, at Trump kun fortrød, at han ikke havde pålagt Kina højere toldsatser. 

Præsidenten sendte fredag eftermiddag amerikanske aktier ned, da han skrev på Twitter, at han 1. oktober vil øge tolden på varer for 250 milliarder dollar, som i dag er pålagt en told på 25 pct., til 30 pct.
Samtidig vil varer for 300 mia. dollar, som han tidligere har lovet at ramme fra 1. september med en told på 10 pct., i stedet blive toldbelagt med 15. pct.

De forhøjede toldsatser kommer som reaktion på, at Kina fredag svarede igen på tidligere amerikanske toldsatser og varslede told på amerikanske varer for 75 mia. dollar.

Allerede forud for G7-topmødet var der spændinger mellem Trumps stab og de franske værter, der skabte fornyet frygt for, at topmødet – som varer til mandag – vil ende uden resultat.

Amerikanske diplomater beskyldte over for New York Times Frankrig for at prioritere “nicheemner” frem for diskussioner om den globale økonomi, efter at emner som klimaforandringer, lighed mellem kønnene og udvikling i Afrika fyldte på mødedagsordenen.

Emmanuel Macron havde allerede på forhånd opgivet at nå frem til en fælles udtalelse fra G7-mødet i Biarritz, som der ellers er tradition for. Det sker for at undgå en gentagelse af sidste års G7-topmøde i Quebec, som Donald Trump forlod før tid efter et sammenstød med mødets vært, den canadiske premierminister Justin Trudeau.
rula@borsen.dk