EU-fond sikrer millioner til guldfugle, biogas og MMV'er

325444_16_9_large_394.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
01. jun 2016 KL.12:44
Det har affødt millioner af euro i investeringer i danske projekter, at EU-Kommissionen sidste år lancerede sin investeringsfond EFSI. Det viser en ny oversigt over, hvilke projekter der indtil nu har fået støtte ved hjælp af fonden. Her er Danmark blandt de lande, der har draget fordel af planen.

Blandt de danske projekter, der har draget fordel af fonden, er Copenhagen Infrastructure Partners med 75 mio. euro (558 mio. kr.) - de såkaldte guldfugle fra DONG Energy - til et større energiprojekt og det største biogasanlæg i Norden i Tønder.

Samtidig har bl.a. Vækstfonden fået tilsagn om at formidle 40 mio. euro (300 mio. kr.) til mindre og mellemstore virksomheder (MMV'er) i Danmark

EFSI er en del af EU's investeringsplan, som EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker lancerede som en af sine vigtigste prioriteter på posten. Samlet set ventes de hidtidige tilsagn ifm. fonden at tiltrække investeringer fore 100 mia. euro (750 mia. kr.), oplyser EU-Kommissionen. Hele 29 pct. af investeringerne i det samlede EU er gået til energiprojekter.

Vil forlænge fonden til 2020

EU-Kommissionen vil nu forlænge investeringsfonden helt frem til 2020, fremgår det ved fremlæggelsen af de hidtidige resultater.

"På baggrund af resultaterne, vil en forstærket EFSI fortsætte udover den oprindelige tre-årige periode," fremgår det. EU-Kommissionen vil derfor fremsætte de nødvendige lovforslag om en fortsættelse af fonden i efteråret 2016.

Det skaber glæde hos DI, hvor Anders Ladefoged, europapolitisk chef, er glad for resultaterne hidtil.

"Det er godt, at Kommissionen ønsker at forlænge Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer (EFSI) i yderligere tre år efter 2017, fordi projekterne udvælges på markedsbaserede vilkår og samtidig tiltrækker private investeringer. Det bidrager til job og vækstskabelsen i Europa og det kommer også danske virksomheder til gode, at EFSI allerede efter blot et år forventes at have skabt investeringer for 750 mia. kr. i EU," siger Anders Ladefoged i en skriftlig kommentar.

Hjælp til mindre virksomheder

Han glæder sig særligt over, at investeringsfonden også har skaffet finansiering til de mindre og mellemstore virksomheder (MMV'er) i Danmark.

"For en del danske virksomheder kan EFSI og Den Europæiske Investeringsbank (EIB) være med til at forbedre adgangen til kapital, der kan bruges til nye investeringer. Alene for start-ups og MMV’er i Danmark har EFSI tilvejebragt omkring 300 mio. kr. i garantier. Pengene vil komme over 600 start ups og MMV’er til gode," lyder det fra DI-chefen.

EFSI har indgået aftale med bl.a. Vækstfonden, der kan videreformidle lån til MMV'er. Heraf går en del af de 300 mio. kr. mens bl.a. banker skal stå for resten af formidlingen af midler til projekter i Danmark

Lancerer netdating for virksomheder og investorer

Indsatsen for at skrabe penge til mindre virksomheder bliver nu opgraderet, oplyser EU-Kommissionen, der samtidig lancerer en ventet netportal, der skal sætte projektmagere og investorer i forbindelse med hinanden.

En forlængelse af EFSI kræver, at der findes penge på EU's langsigtede budgetter, så en fortsættelse af garantierne for investeringer kan tilvejebringes frem til 2020. Det kan skabe en debat om, hvor pengene skal hentes.

EU's investeringsfond er således struktureret, at en garanti på 21 mia. euro (156 mia. kr.) fra EU-budgettet bliver brugt som risikokapital for at tiltrække yderligere investeringer fra private investorer og institutionelle investorer som pensionskasser mv. I alt er håbet at skabe investeringer for 315 mia. euro (2.300 mia. kr.) i perioden 2015-2017, hvor fonden oprindeligt var tiltænkt at udløbe.