Erhvervslivet tilfreds med grønne ambitioner hos EU's kommende kommissionsformand

null

384610_16_9_large_55.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
16. jul 2019 KL.13:44
I aften stemmer Europa-Parlamentet om Ursula von der Leyen skal være den næste formand for EU-Kommissionen, og accepterer de tyskeren på topposten, er der lagt op til den grønneste Kommission nogensinde.

Det vurderer flere erhvervsorganisationer efter von der Leyens tale til Parlamentet tirsdag morgen, hvor omverden for første gang hørte von der Leyen selv sætte ord på sine visioner for Europa under hendes ledelse.
Von der Leyen forpligtede sig bl.a. til inden for sine første 100 dage at lave en europæisk klimalov, hvor klimaneutralitet i 2050 skal indgå. Som en udløber deraf foreslog hun også at hæve målene for Co2-reduktion i 2030 fra det nuværende 40 pct. til “50 pct. hvis ikke endda 55 pct.", som hun formulerede det i talen. Hun lagde også op til at indføre en grænsetold på Co2.

Ifølge Jørgen Skovmose Madsen, EU-chef for Dansk Energi, er det store skridt i den rigtige retning, hvis ordene står til troende.

“Så bliver det en Kommission, der tager klimaudfordringerne mere alvorligt end den tidligere Kommission og de fleste tidligere kommissioner. De seneste fem år har det været de mest ambitiøse medlemslande og Europa-Parlamentet, der har lagt den grønne linje. Ikke Kommissionen. Vi mener, at målet i 2030 bør være mindst 55 pct., så det her er et skridt i den rigtige retning,” siger Jørgen Skovmose Madsen, der også hæfter sig ved, at hun dermed skiller sig ud fra sine partifæller hos de tyske kristendemokrater.

“Det er ret tydeligt, at hun har flyttet sig, fra hvor hun startede, og hvor en tysk kristendemokrat normalt vil stå. At hun har rykket sig kan man også se som et udtryk for, at hun vil samarbejde med Parlamentet, og det tror jeg er rigtig fornuftigt af hende for at få Parlamentets opbakning.”

Også Lasse Hamilton Heidemann, EU- og international chef i Dansk Erhverv, fremhæver og roser flere af de grønne elementer fra von der Leyens tale, men pointerer, at det endnu er uklart, hvordan hun vil nå de forskellige mål.

“De fleste af hendes budskaber er ret meget i midten af vejen med undtagelse af klima- og miljøområdet, hvor hun virker til at have nogle meget ambitiøse dagsordener. Det står klart, også efter europaparlamentsvalget, at der bliver massivt fokus på klima, og det lyder spændende, men alt handler jo om, hvordan man praktisk udfører det,” siger han.

Pragmatisk og passioneret

Tirsdag aften ca. kl. 18 er der skemalagt en afstemning i Parlamentet, og hvis von der Leyen skal indtage EU's mest magtfulde job, skal hun have opbakning fra mindst 374 medlemmer i Parlamentet.

Flere af Parlaments politiske grupper har dog truet med at stemme imod von der Leyen, og især i den næststørste gruppe, socialdemokratiske S & D, er der splittelse blandt medlemmerne.

Ifølge Sinne Backs Conan, europapolitisk direktør i Finans Danmark, bar talen i den grad præg af, at von der Leyen gør kur til så mange mulige støtter som overhovedet muligt.

“Det var en passioneret og pragmatisk tale, og den var virkelig henvendt til dem, hun skulle ud og hente støtte fra. Når man kigger på de enkelte punkter, bar det meget præg af de samtaler, hun har haft de sidste 14 dage med de politiske grupper. Hun har inddraget nogle af deres synspunkter, og det er hun jo også nødt til, hvis hun skal have opbakningen,” siger Sinne Backs Conan, der også hæfter sig ved, at den mest ambitiøse og konkrete del af talen handlede om klimaet.

“Der er ingen tvivl om, at klima fyldte meget, og det var her, der var de klart mest konkrete punkter. Hun taler hele klimadagsordenen meget stærkt op og forpligter sig til klimaneutralitet i 2050.”