Energiminister: Saudisk olieproduktion tilbage på sporet inden oktober

387901_16_9_large_881.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
17. sep 2019 KL.21:18

Det saudiske olieraffinaderi, der sidste uge blev ramt af et droneangreb, er i dag oppe på ca. halvdelen af produktionen fra før angrebet – godt 2 mio. tønder om dagen.

Det fortæller den administrerende direktør i det statsejede olieselskab Aramco, Amin Nasser, på et pressemøde tirsdag aften dansk tid. 

Og der er yderligere godt nyt til de nervøse markeder, der har set prisen på olie stige kraftigt i løbet af de sidste par dage, efter billeder af rafinaderiet viste store ødelæggelser. 

Ifølge energiminister, prins Abdulaziz bin Salman forventer man nemlig at være tilbage på kurs med produktionen i slutningen af september. Det betyder, at man til den vil producere 4,9 mio. tønder olie dagligt. 

Går ikke ud over eksporten 

Saudi-Arabien står for produktionen af ca. 10 pct. af verdens olie, men ifølge energiministeren har angrebet ikke haft betydning for landets olieeksport, da Saudi-Arabien har kunne trække fra dets store olielagre. 

"I løbet af de sidste to dage, har det lykkedes os at begrænse skaden ved at genoprette mere end halvdelen af den produktion, vi har mistet i løbet af terroristangrebet," lyder det fra Abdulaziz bin Salman ifølge Bloomberg. 

"Dermed vil selskabet være i stand til at imødegå alle dets forpligtelser til kunder denne måned ved at trække på råoliereserverne," sagde han på pressemødet i Jeddah.  

Dog forventer energiministeren først, at den samlede saudiske olieproduktion, der tæller godt 12 mio. tønder olie om dagen, vil være tilbage til normalen i slutningen af november. 

Tirsdag aften faldt olieprisen til 59,31 dollar for en tønde Brent-råolie.