Ellen Trane Nørby eller Inger Støjberg? Her er profilerne som skal i kampvalg

387462_16_9_large_158.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
10. sep 2019 KL.11:26

null

Der er lagt op til en jysk duel om næstformandposten i Venstre.

Det er en realitet, efter Ellen Trane Nørby i går aftes til avisen Danmark og i et Facebook-opslag offentliggjorde sit kandidatur.  

Dermed skal Ellen Trane Nørby i en direkte duel mod Inger Støjberg. To kandidater med store forskelligheder, men dog også lighedspunkter. 

Baggrund

Begge kandidater har rod i Jylland, hvilket er blevet påpeget som en fordel, da Jakob Elleman-Jensen fra Nordsjælland står til at blive formand for Venstre, et parti med store jyske traditioner. 

39-årige Ellen Trane Nørby er født i Herning, som datter af den forhenværende Venstre-borgmester i Lemvig Jørgen Andreas Nørby og arkitekt Merete Nørby. Hun er student fra Lemvig Gymnasium, og tog senere til København, hvor hun blev cand. mag. i kunsthistorie i 2005. 

I 2004 vendte Ellen Trane Nørby dog "hjem" til Jylland og Sønderborg, hvor hun også har bopæl i dag. 

Hun har desuden været medlem af Venstre Ungdom siden 1995. 

Ved sommerens folketingsvalg satte 13.477 vælgere deres kryds ved Ellen Trane Nørby i Sydjyllands Storkreds, hvilket kun Kristian Thulesen Dahl kunne overgå.

Hun har tidligere bestridt følgende poster for Venstre: 
Børne- og undervisningsordfører fra 2019.
Sundhedsminister, 28. november 2016 – 27. juni 2019.
Minister for børn, undervisning og ligestilling, 28. juni 2015 – 28. november 2016.
Politisk ordfører, 2011–2014.
Socialordfører og ligestillingsordfører, 2007–2011.
Medieordfører, 2006–2015.
Kulturordfører, 2005–2007.

Modkandidat Inger Støjberg er født på lidt nordligere jyske breddegrader ved Hjerk ved Sallingsund. Hun er datter af gårdejer Mathias Støjberg og Gudrun Støjberg. 46-årige Inger Støjberg er student fra Morsø Gymnasium, hvor hun blev færdig i 1993.

Inger Støjberg stillede op til Folketinget for første gang i 1999 i Morsøkredsen. 

I sommer modtog hun 28.420 personlige stemmer i Vestjyllands Storkreds. 

Hun har tidligere bestridt følgende poster for Venstre:
Udlændinge- og integrationsminister, 28. november 2016 – 27. juni 2019.
Udlændinge-, integrations- og boligminister, 28. juni 2015 – 28. november 2016.
Beskæftigelsesminister, 23. februar 2010 – 03. oktober 2011.
Beskæftigelsesminister og minister for ligestilling, 07. april 2009 – 23. februar 2010.
Politisk ordfører 2014-2015 og 2007-2009, fødevare-, familie- og forbrugerordfører 2005-2007.
Formand for Økontaktudvalget 2003-2005.
Medlem af Europarådets Parlamentariske Forsamling 2001-2005.
Næstformand for Venstres folketingsgruppe 2005-2007.

Opbakning

Selvom Ellen Trane Nørby måske står som mere ukendt i mange danskeres bevidsthed, vil hun muligvis kunne appellere til de Venstre-medlemmer og vælgere, der ikke bryder sig som Inger Støjbergs kontroversielle retorik og facon. 

"Jeg har haft et lidt anstrengt forhold til den retorik, som Inger Støjberg har haft på udlændingeområdet. Det tror jeg, vi er en del Venstre-folk, der har haft. Så kombinationen af Støjberg og Jakob Ellemann kan gå hen og give splittelse i stedet for en samling. Så jeg tror, Ellen er bedre til at udfylde pladsen som næstformand," siger Philip Tietje, byrådsmedlem i Aabenraa Kommune.

Jan E. Jørgensen, EU-ordfører, er ifølge en udtalelse til Berlingske også på hold Ellen:

"Det er ikke for på nogen måde at nedgøre Ingers kvaliteter. Hun har været en dygtig ordfører og minister, men jeg mener, at Ellen er en bredere facetteret politiker og ligger tættere på den politiske linje, som Jakob Ellemann-Jensen (V) og jeg selv står for."

Omvendt har Inger Støjberg allerede oplevet stor opbakning fra et bredt felt af Venstre-topfolk.

"Inger er nærmest personificeringen af en strømning i vores parti, som er vigtig at lytte til. Inger og jeg har forskellige måder at italesætte ting. Jeg tror, at vi tilsammen favner bredere, end jeg gør alene. Derfor synes jeg, at Inger er et stærkt kort," har Jakob Elleman-Jensen udtalt til Jyllands-Posten.

Michael Aastrup Jensen, folketingsmedlem og tidligere borgmester i Randers, har til DR også udtrykt sin begejstring for Inger Støjberg:

"Jeg peger personligt på Inger Støjberg. Hun er en kæmpe kapacitet for vores parti, siger han og uddyber, at Inger Støjberg som næstformand sammen med Jakob Ellemann-Jensen som formand vil udgøre "et perfekt makkerpar."

Udtalelserne er dog fra før Ellen Trane Nørby meldte sit kandidatur. 

Sager 

Ellen Trane Nørby stod som sundhedsminister i front for VLAK-regeringens plan om at nedlægge regionerne.

En plan der der delte vandene i Venstres bagland.

"Der er ingen tvivl om, at det gav mig ridser i lakken, men jeg lærte af det - af hvordan vi som parti ikke var gode nok til at inddrage baglandet. Det kan jeg nu bringe med ind som næstformand," siger hun til avisen Danmark.

En anden sag, hvor Ellen Trane Nørby kunne mærke modvinden var i 2012, hvor B.T. skrev flere historier om, hvordan hun havde benyttet sin position til at forsøge at presse daværende kulturminister Uffe Elbæk til at sikre økonomisk statsstøtte til Museet for Religiøs Kunst i Lemvig. Et museum hvor Ellen Trane Nørbys mor var i bestyrelsen.

Omvendt har Inger Støjberg heller ikke undgået skandaler. Tværtimod. 

Regeringen og de tilhørende støttepartier er enige om at nedsætte en uvildig undersøgelse af forløbet omkring Inger Støjbergs ulovlige instruks om adskillelse af asylpar. En sag der også kan komme til at give problemer for Venstre. Det skriver Information. 

Desuden skabte et tweet fra Mark Thorsen, tidligere særlig rådgiver for Inger Støjberg, stort postyr omkring den daværende udlændinge- og integrationsminister, der valgte at fejre stramning nummer 50 på udlændingeområdet med en stor flødeskumskage. 

Frem mod Venstres ekstraordinære landsmøde 21. september skal Ellen Trane Nørby og Inger Støjberg hermed duellere om at blive Venstres nye næstformand. Kl. 11.30 i dag vil Jakob Ellemann Jensen kommentere Ellen Trane Nørbys kandidatur, som hun meldte ud mandag aften.