Elbæks skatteforslag koster 335 mia – nu trækker han i land

null

331270_16_9_large_102.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
11. sep 2016 KL.15:30
Det var ikke til at tage fejl af Uffe Elbæks visioner for fremtidens skattesystem, da han fortalte om sine dem i et interview med Politiken i juli:

”Skatten skal ned på arbejde og gerne til nul,” sagde Uffe Elbæk, formand for Alternativet.

Siden er budskabet om absolut ingen skat på arbejde blevet modereret af Alternativets formand, og i dag siger Uffe Elbæk til Børsen, at det alligevel ikke er Alternativets politik at sætte indkomstskatten ned til 0 kr.

Men det kommer vi tilbage til senere i artiklen.

Pris på 335 mia kr


Finansministeriet har på opfordring fra Folketingets finansudvalg nu regnet på, hvad Uffe Elbæks forslag om nul indkomstskat egentlig vil betyde for statskassen.

Ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) betalte danskerne 445 mia. kr. i bundskat, topskat, sundhedsbidrag, kommuneskat og arbejdsmarkedsbidrag i 2015. Det svarer til 47 pct. af alle skatteindtægter i Danmark.

Sætter fut på forbrugsfest

Men Uffe Elbæk skal dog finde væsentligt færre penge end de 445 mia. kr., hvis statskassen skal gå i status quo – og dermed kunne bevare det samme velfærdsniveau som i dag – hvis alle indkomstskatterne bliver strøget.

Det vil nemlig sætte danskernes forbrug i vejret, når de får flere penge mellem hænderne, som vil komme statskassen til gavn:

”Med Finansministeriets sædvanlige regneprincipper vurderes det, at ca. 110 mia. kr. af de 445 mia. kr. vil komme tilbage i statskassen via tilbageløb fra moms og afgifter,” skriver Claus Hjort Frederiksen i svaret til Finansudvalget og fortsætter:

”Tilbage udestår således at tilvejebringe et provenu på omkring 335 mia. kr.”

Finansministeren understreger, at Finansministeriets gængse regnemetoder ikke er bygget til at beregne på så store ændringer i samfundet, og derfor er det forbundet med en meget stor usikkerhed.

Slå en pæl igennem misforståelse

Børsen har ringet til Uffe Elbæk for at høre, hvordan han vil finde de 335 mia. kr., der skal finansiere et farvel til indkomstskatten i Danmark.

Formanden påpeger, at han var ”for kantet,” da han sagde til Politiken, at alle indkomstskatter skulle stryges.

Derfor vil han gerne ”en gang for alle slå en pæl igennem den her misforståelse,” om, at Alternativet vil af med alle indkomstskatter i Danmark.

”Det kan godt være, jeg har formuleret mig for kantet på lige nøjagtig det punkt. Ingen kan sige, om man skal gå ned til 0 pct. indkomstskat. Men vi er nødt til at få en anden skattemodel, end vi har i dag, hvis vi skal løse tre af de største udfordringer, vi står foran,” siger Uffe Elbæk.

Opgør med klimakrise og ulighed


Han peger på, at det er nødvendigt med et andet skattesystem for at gøre op med klimakrisen, den stigende ulighed og teknologiudviklingen, der kan betyde, at mange danskere mister deres arbejde til en robot.

Derfor skal skattesystemet ifølge Alternativet revolutioneres, så ressourcer beskattes højere for at tage højde for klimaudfordringerne. Desuden skal formuer beskattes hårdere for at gøre op med den stigende ulighed.

Indtægterne herfra skal så bruges til at sænke indkomstskatterne, men det er ikke nødvendigvis et mål at fjerne alle indkomstskatter, lyder det i dag fra Uffe Elbæk.

Så du har ikke principielt noget imod indkomstskatter?

"Nej nej, overhovedet ikke. Den måde, vi har indrettes os på, har på alle måder sikret det økonomiske grundlag, vi har for at have det velfærdssamfund, vi har i dag. Så det har helt levet op til sit formål, at vi har en progressiv indkomstskattemodel."

Men i lyset af svaret fra Finansministeriet, hvor der koster 335 mia. kr. at fjerne alle indkomstskatter, er det så et realistisk scenarium om eksempelvis 50 år?

"Det vil jeg slet ikke spå om. Det er i hvert fald ikke realistisk i dag. Altså overhovedet ikke. Det er heller ikke det, vi siger. Men vi skal finde en model, hvor de brede skuldre bærer mere, end de gør i dag."

Når du siger til Politiken, at ”skatten skal ned på arbejde – og gerne til nul,” står du så ved det i dag?

"Nej, det gør jeg ikke. Det er også derfor, jeg siger, at jeg har formuleret mig for kantet," siger Uffe Elbæk.

Læs hele svaret fra Claus Hjort Frederiksen til Finansudvalget her.