Eksperter: Trump vil stå tilbage som taber

null

346174_16_9_large_612.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
01. jun 2017 KL.19:25
I aften kl. 21 dansk tid vil den amerikanske præsident, Donald Trump, ifølge ”alle troværdige kilder” trække USA ud af klimaaftalen. En aftale, der er indgået i Paris, og derved spare USA for 2-3 mia. dollar i klimastøtte til verdens fattigste lande.

Det vurderer Christian Ibsen, direktør i Danmarks grønne tænketank, Cocito.

”Men der står en dør på klem, for han kan også vælge at genforhandle klimaaftalen. Men alt tyder på, at han trækker USA ud,” siger Christian Ibsen.

Skulle Donald Trump vælge at løbe fra USA’s underskrift, vil det uden tvivl have konsekvenser i flere retninger.

USA vil i så fald stoppe implementeringen fra statslig side af klimavenlig lovgivning, og det vil bl.a. gå ud over den alternative eller grønne energisektor.

”Men ser vi på den forpligtigelse, som USA har påtaget i Paris, er USA allerede nået en tredjedel af vejen, og vi ved, at de store stater, heriblandt Californien, vil gå videre selv. Det samme vil en lang række byer og virksomheder, uanset hvad det ender med,” siger Christian Ibsen.

EU og Kina rykker tættere sammen

Reaktionen fra de to store aftalepartnere, Kina og EU, vil ifølge direktøren sende et tydeligt svar tilbage til Trump.

”I dag har andre af de store og væsentlige lande i Paris-aftalen som Rusland, Kina og EU-landene meldt klart ud, at de vil stå ved deres deltagelse, og jeg forventer, at de vil kritisere USA voldsomt for at gå ud. Og jeg er helt sikker på, at vi vil se, Kina og EU rykker tættere sammen i bussen.”

Reaktionen kan komme allerede i morgen.

”Kina og EU vil efter al sandsynlighed stille sig frem fredag i Bruxelles med en aftale, der sætter turbo på deres samarbejde på klimafronten.”

Dermed kan USA ifølge Concito-direktøren forvente sig, at Kina og EU tager globalt lederskab og sætter USA med flere længder til stor bekymring fra det amerikanske erhvervsliv.

Ren symbolpolitik

Den vurdering deler Henrik Drusebjerg, chefstrateg i investeringsbanken Carnegie.

”Trækker Trump USA ud, hvilket jeg ikke tror, vil de amerikanske virksomheder risikere at blive overhalet. For mens EU og Asien går sammen om at stimulere udviklingen, så vil USA langsomt blive koblet af, og når amerikanerne så slipper af med Trump, vil de skulle bruge en masse kræfter på at indhente verden, der for længst er spankuleret af sted i klimakampen,” siger Henrik Drusebjerg.

Derfor kalder chefstrategen Donald Trumps klimanummer for ”symbolpolitik”

”Af den grund forventer jeg, at vi ikke vil se markederne reagere negativt på det her. For jeg kan ikke tro, at Trump vil isolere USA ved at træde ud og stille sig ved siden af Syrien og Nigeria, der også var inviteret med til Paris, men som begge har sagt nej. Alene det signal er rigtig skidt,” siger Henrik Drusebjerg.

Negativt på den korte bane

Hvad med de danske energiaktier som Dong og Vestas, vil mange tænke. Men både Henrik Drusebjerg og chefstrateg i Jyske Bank, Ib Fredslund Madsen, maner til besindighed.

”Der kan komme lidt negativitet på den korte bane, men ser vi på f.eks. Vestas, så har de på det amerikanske marked allerede forhandlet projekter for de næste tre-fire år. De bliver ikke rullet tilbage. Det her er mest på det symbolske plan, at det har effekter,” siger Ib Fredslund Madsen.

Donald Trump forsøger med sin trussel om at trække sig fra klimaaftalen at levere på bare et af sine mange valgløfter, forklarer chefstrategen.

”Det vil altså ikke være en kæmpe sag for markedet. Klimatoget er sat på skinner, USA er allerede nået et godt stykke med sit arbejde i forhold til klimaaftalen.”