Ekspert: Det ligner et valg lige efter påsken

Politik
Eksklusivt for kunder
12. apr 2011 KL.11:32
Fremlæggelsen af regeringens 2020-plan bød ikke på de store overraskelser. En afskaffelse af efterlønnen er en tvingende nødvendighed, hvis Danmark igen skal få balance i de offentlige budgetter. Problemet er bare, at det bliver noget nær umuligt at finde opbakning til det.

"Det vil være en bombe i Dansk Folkepartis bagland, hvis de går med til at afskaffe efterlønnen. Så langt tør de ganske enkelt ikke strække sig. Jeg tror, det er meget sandsynligt, at man nu vil få vælgerne på banen og få dem til at vurdere, hvilken model man ønsker. Det kan betyde et valg umiddelbart efter påske, altså i begyndelsen af maj," siger Rasmus Jønsson, lektor i politisk kommunikation ved RUC.

Omvendt vil et valg på baggrund af manglende opbakning ikke nødvendigvis stille statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) dårligt.

"Lars Løkke Rasmussen vil jo så kunne sige: Jamen, vi har en konkret løsning, men der er ikke opbakning til den. Det vil være en både troværdig og holdbar platform at gå ind til et valg med," vurderer Rasmus Jønsson.

S-SF tier stille

Ifølge Rasmus Jønsson vil S og SF forsøge at flyve under radaren og lade Lars Løkke Rasmussen sidde med problemet, så længe som overhovedet muligt. Og så håbe på, at valget kommer.

Samtidig er vurderingen, at S og SF vil få mere end svært ved at finde de 18 mia. kr. uden at gøre noget ved efterlønnen.

"Regeringen kan ikke tåle, at man f.eks. skal helt hen til efter sommerferien, før man finder en løsning. Så kan man ende med en situation, hvor der næsten er gået et år, fra Lars Løkke Rasmussen sagde, at der var brug for et akut indgreb, og til der rent faktisk sker noget," siger Rasmus Jønsson.