DI: blå plan trumfer rød plan

Politik
Eksklusivt for kunder
19. maj 2011 KL.16:26
S-SF har et hul i deres 2020-plan på 35 mia. kr., og planen bidrager ikke til den langsigtede økonomi, vurderer DI i en analyse af rød og blå bloks planer.

”S og SF har en målsætning om at få 10.000 flere indvandrere ud i arbejde, og de har også en målsætning om at bringe ledigheden ned med 10.000 personer. Det er begge målsætninger uden nogen sikkerhed for succes,” siger DI’s erhvervsøkonomiske chefkonsulent Morten Granzau Nielsen.

Usikre 12 minutter

Derfor kan man ikke bare uden videre tage de økonomiske fordele med i en økonomisk plan, mener han. Især kritiserer han oppositionens trepartsforhandlinger om, at vi alle skal arbejde 12 minutter længere hver dag.

”Her er effekten også meget usikker dels i forhold, hvor mange man rent faktisk kan få til at arbejde længere, men også i forhold til de udmeldinger, vi indtil videre har hørt med ikke at sætte ind på den front, før ledigheden igen er under 100.000 personer,” konstaterer Morten Granzau Nielsen.

Blå plan vinder

DI har i analysen forsøgt at vurdere 2020-planerne fra såvel regeringen som oppositionen i forhold til, hvorvidt de er i stand til at lukke hullet i statskassen og til at skabe velstand og vækst.

Finansministeriet har vurderet, at der er behov for at skaffe 47 mia. kr. for at lukke hullet i statskassen. Det mener DI – modsat oppositionens plan - at regeringens 2020-plan kan leve op til.

Offentligt forbrug

Genopretningsaftalen suppleret med aftalen om en tilbagetrækningsreform, samt leveret udspil om reformer af fleksjob og SU, vil skaffe de 47 mia. kr., skriver DI i analysen.

I begge planer understreger DI, at der usikkerhed om både rød og blå blok vil kunne overholde de planlagte rammer for det offentlige forbrug.


Regeringens plan
• Aftale om tilbagetrækningsreform
• Genopretningsaftale (halvering af dagpenge)
• Reformer af SU, fleksjob mv.

S og SF’s plan
• Trepartsforhandling (12 minutter mere om dagen)
• Hurtigere og mere uddannelse
• Øvrige arbejdsmarkedstiltag
• Skattestigninger