DF om Løkkes afvisning af dexit-afstemning: "Jeg forventer ikke, at Lars Løkke bliver, til solen brænder ud"

373097_16_9_large_371.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
28. nov 2018 KL.20:08

Det vækker ikke bekymring i Dansk Folkeparti, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag kategorisk afviste, at der vil komme en dansk afstemning om medlemskab af EU, mens han er statsminister, sådan som Dansk Folkeparti ellers har talt for.

Meldingen fra statsministeren kom i et interview med Berlingske, før en tale i Europa-Parlamentet i Bruxelles, hvor Lars Løkke Rasmussen fastslog, at Danmark hører til i EU og bl.a. vil arbejde på at styrke det europæiske samarbejde om det indre marked.

"Jeg forventer ikke, at Lars Løkke bliver til solens brænder ud, men jeg må bare sige, at selvfølgelig kan det måske blive aktuelt i en kommende valgperiode, men jeg ser det i virkeligheden som noget, der ligger længere ude," siger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth og tilføjer:

"Nu må vi se, hvor lang tid Lars Løkke er statsminister endnu. Altså selvfølgelig er han statsminister indtil det kommende valg og forhåbentlig også efter det kommende valg, og så må vi se hvor lang tid, der så går. Det er jo ikke sådan, at vi forestiller os, at vi skal have en afstemning om dansk udmeldelse af EU i morgen. Det ville være galimatias at foreslå det. Vi skal have en afstemning på det tidspunkt, hvor vi kan se, at den britiske udmeldelse ikke er ført til, at Storbritannien er endt på Atlanterhavets bund."

Men tror du, at vi ender med en løsning, der er god for Storbritannien? I dag har finansminister Philip Hammond fremlagt prognoser, der viser, at uanset hvad vi ender med, så bliver briterne fattigere, end de ville have været i EU.

"Det må vi jo se. Altså den slags prognoser synes jeg altid, man skal tage med et gran salt. Jeg kan også godt huske, hvad det var for nogle prognoser, Danmark blev mødt med, da vi skulle stemme om euroen. Der traf danskerne jo det rigtige valg, kan man tydeligt se i bagklogskabens lys," siger Kenneth Kristensen Berth.

Den britiske regering fremlagde onsdag økonomiske analyser, der peger på, at en handelsaftale efter Canada-modellen vil koste briterne mellem 4,9 og 6,7 pct. af bruttonationalproduktet (bnp) i 2035, mens Norge-modellen - hvor Storbritannien skal efterleve EU’s regler uden at have indflydelse på dem - vil koste 1,4 pct. af bnp.

Samtidig kan no deal-scenariet i værste fald skære 10,7 pct. af britisk bnp i 2035 sammenlignet med, hvis Storbritannien var blevet i EU, viser den britiske regerings beregninger.

Men Kenneth Kristensen Berth tror alligevel, at Storbritannien vil stå som en model, når aftalerne om en række år er færdigforhandlet. 

"Hvis der er en lillebitte nedgang i ens økonomi, og det er betalingen for at man tager sit land tilbage og genvinder friheden ved at komme ud af det morads, EU er udtryk for, og kan træffe nogle beslutninger selv, så synes jeg også, man skal være villig til at betale den pris," siger Kenneth Kristensen Berth.

I Socialdemokratiet bakker man derimod op om Løkkes EU-venlige kurs.

"Vi er fuldstændig enige med statsministeren i, at Danmark hører hjemme i EU, og vi er fuldstændig enige i, at EU-projektet med alle dets svagheder grundlæggende har været en kæmpe succes for kontinentet, for fred og stabilitet, for handel og for den overordnede økonomi," siger EU-ordfører Peter Hummelgaard Thomsen.

Han ser ligesom Lars Løkke Rasmussen positivt på at styrke det indre marked, men mener, at der særligt i forhold til den frie bevægelighed kan være behov for at stramme op.

"Der hvor rigtigt meget er ladt tilbage i statsministerens tale, er hele diskussionen om, hvordan man sikrer sig, at de økonomiske gevinster ved det indre marked bliver fordelt på en retfærdig måde, herunder især om den frie bevægelighed fungerer på en hensigtsmæssig måde," siger Peter Hummelgaard Thomsen.