De finansielle markeder "forstår ikke euroen"

Politik
Eksklusivt for kunder
06. dec 2010 KL. 8:43
EU's valutaunion eurozonen er en ny form for regeringsførelse designet til at håndtere det 21. århundredes problemer, men de internationale finansmarkeder forstår ikke helt hvordan eurozonen fungerer.

Det siger tysklands finansminister Wolfgang Schäuble i et interview med Financial Times (FT).

"Vi har brug for nye former for international ledelse, for global ledelse og for europæisk ledelse," siger Wolfgang Schäuble i et interview med Financial Times.

"De internationale markeder forstår ikke rigtig den meget specifikke konstruktion af euroen. Vi har en fælles monetær union, men vi har ikke en fælles finanspolitik. Vi skal overbevise den internationale offentlighed og de internationale markeder om, at dette er en ny måde at løse det 21. århundredes udfordringer," siger Wolfgang Schäuble.

Korslutter markedet


Den tyske finansminister advarede samtidig om, at hvis ikke private ejere af statsobligationer løber en risiko ved at investere i statsobligationer, og påtager sig en del af tabet, når en stat ikke kan overholde sine gældsforpligtigelser, så kortslutter man den måde som markedet fungerer på.

"I enhver markedsøkonomi skal der være en sammenhæng mellem risiko og muligheder, ellers vil vi miste enhver støtte til legitimiteten af vores økonomiske og i sidste ende, vores politiske orden, siger Schäuble.

Hans bemærkning skal ses som en del af en politisk kamp i EU, hvor især Tyskland har argumenteret for, at private investorer skal være med til at finansiere og betale for redningen af gældsramte lande i eurozonen.

Ændringer af EU-traktat

Tyskerne er af Spanien, Irland, Portugal har kritiseret for at fremkomme med den slags krav, mens krisen raser, da det øger den politiske usikkerhed omkring de pågældende lande, hvilket underminerer de kriseramte landes obligationer.

Wolfgang Schäuble siger videre i interviewet med FT, at det er udelukket, at EU udsteder en fælles obligation, der skal bruges til at finansiere lån i eurolandene. Et sådant tiltag vil ifølge Wolfgang Schäuble kræve, " fundamentale ændringer i EU-traktaten."

Schäuble sagde dog videre, at han er overbevist om, at Tyskland på længere sigt vil være parat til at opgive dele af deres suverænitet i forhold til det nationale budget.