De amerikanske forbrugere holder på pengene

304895_16_9_large_579.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
01. jun 2015 KL.15:44
Privatforbruget i USA lå uændret i april i forhold til den samme måned året før og udviklede sig dermed svagere end ventet. Det viser tal fra den amerikanske regerings analyseinstitut, Bureau of Economic Analysis. Ifølge Bloomberg News havde økonomerne regnet med en stigning i det personlige forbrug på 0,2 pct.

- Det svage privatforbrug vil skubbe til de aktuelle bekymringer om styrken af det amerikanske opsving. Uden forbrugsvækst vil det blive svært at leve op til forventningerne om et snarligt rebound i økonomien, siger Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken, i en kommentar til tallet.

- Sammen med det lille fald i Fed's (Den amerikanske centralbank, Federal Reserves, red.) foretrukne inflationsmål, PCE-core, fra 1,3 til 1,2 pct. understøtter det markedernes aktuelle forventninger om at Fed ikke vil have alt for travlt med at sætte renten i vejret, og at rentestigningerne - når de kommer - vil være begrænsede, påpeger han.

Hos Handelsbanken mener man, at der kan være usikkerhed om, hvorvidt faldet i benzinpriserne er permanent, følgeeffekter af krisen i 2008/2009, samt større ulighed i indkomst/formuefordelingerne formentlig kan være årsager til, at privatforbruget ikke udvikler sig stærkere.

- Reaktionen på markederne vil givet være i retning af en svagere dollar og lavere renter, mens effekten på aktiemarkedet er mere usikker - de svagere økonomiske signaler kan således opvejes af øgede forventninger til, at Fed vil holde pengepolitikken mere lempelig, siger Jes Asmussen.

Mandag eftermiddag kommer ISM-indekset for fremstillingssektoren i maj, som også vil være et vigtigt pejlemærke for økonomien.

- Får vi et fald her, som indikeret af Chicago PMI fra i fredags, vil det måske være mere tvivlsomt, om udsigten til lav rente fra Fed kan opveje de svagere økonomiske signaler, lyder det fra cheføkonomen.

/ritzau/FINANS