Danskernes tro på økonomien dykker mod nul og er den laveste i tre år: "Krisefrygten kan hive fart ud af dansk økonomi"

389908_16_9_large_244.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
23. okt 2019 KL. 8:18
Optimismen er i frit fald bag de danske ligusterhække.

Danskernes forbrugertillid er dykket fra indeks 4,3 i september til bare 1,7 i oktober, og det er de sløjeste tal siden 2016.

Og faktisk var indekset kun lige kort nede at vende i 2016, så vi skal faktisk helt tilbage til perioden lige efter den europæiske gældskrise i 2013 for at finde tilsvarende lave tal.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik

Højere ledighed, skidt timing af store køb

Hele fire ud af de fem indikatorer, som forbrugertilliden beregnes ud fra, er faldet i forhold til sidste måned.

Blandt andet tror danskerne, at arbejdsløsheden er steget om et år, og at det ikke er smart at købe større forbrugsgoder lige nu.

"Dagens tal for forbrugertilliden viser desværre, at krisefrygten er ved at få tag i de danske forbrugere. Forbrugernes vurdering af Danmarks økonomiske situation om et år er faldet mærkbart siden maj måned," siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.
 
Skidt for privatforbrug

Og det er virkelig skidt nyt for privatforbruget.

"Det er bekymrende, da en tiltagende krisefrygt hos forbrugerne normalt dæmper både privatforbruget og investeringerne. Den stigende krisefrygt hos forbrugerne kan altså hive fart ud af dansk økonomi på et tidspunkt, hvor den globale afmatning i forvejen udfordrer dele af eksporten."

Indekset viser dog også, at de danske familier stadig tror på, at deres egen økonomiske situation om ét år vil være bedre, end den er i dag.

"Det afspejler, at danskernes privatøkonomi generelt er kernesund i øjeblikket. Reallønsvæksten er solid, renterne er faldet til rekordlavt niveau og der er fortsat fremgang på boligmarkedet i størstedelen aflandet. De danske forbrugere har dertil været særdeles fornuftige igennem opsvinget og har generelt sparet rigtig meget op," siger Tore Stramer.

Selvopfyldende profeti

Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, er også bekymret over de nye tal.

"Det er bekymrende, at forbrugerne ligefrem forventer højere arbejdsløshed. Der er i øjeblikket stor usikkerhed om eksporten på grund af den globale afmatning og usikkerheden om Brexit. Hvis forbruget også svigter, vil dansk økonomi blive ramt af en afmatning og så kan forbrugernes forventninger desværre blive en selvopfyldende profeti," siger Erik Bjørsted.