Danskerne er sure på sukkerafgiften

Politik
Eksklusivt for kunder
17. jan 2012 KL. 8:16
Et stort flertal i befolkningen er imod regeringens planer om at lægge en afgift på varer som syltede rødbeder, rødkål, asier og yoghurt, skriver 24timer.

Fødevareerhvervet advarer mod, at sukkerafgiften kan føre til mindre økologi og mere kemi i maden.

Kun et fåtal af danskerne synes ifølge en ny undersøgelse, at det er rimeligt, at regeringen fra 2013 vil gøre det dyrere at spise populære madvarer som frugtyoghurter, syltetøj, ketchup og syltede asier, rødbeder, rødkål og agurker.

Kun en procent af de adspurgte synes, at det er fair, at der skal en afgift på såkaldte survarer som syltede agurker og rødbeder.

Lidt flere, men kun fem procent, synes, det er rimeligt, at yoghurten skal være dyrere, mens blot tre procent har det okay med, at syltede frugter, herunder syltetøj, skal koste mere.

Omvendt accepterer 30-50 procent, at slik, sodavand, chokolade og is skal være dyrere, viser undersøgelsen, som erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer har fået foretaget.

"Det viser, at befolkningen har regnet ud, at folkesundheden ikke forbedres mærkbart ved, at de undlader at lægge rødbeder på leverpostejmaden," siger Claus Søgaard-Richter, direktør i Landbrug og Fødevarer, til 24timer.

"Den giver ikke mening. Regeringen har befolkningen og fornuften imod sig," tilføjer han.

Men skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) fastholder, at afgiften, der årligt skal indbringe statskassen godt en milliard kroner, giver god mening.

"For det er usundt at spise for meget sukker - uanset om det kommer fra slik, chokolade eller er tilsat i andre fødevarer som eksempelvis asier og rødbeder," skriver han i en e-mail til 24timer.

/ritzau/