Danske Bank: Usikkert om Draghi har været uhæderlig

260817_16_9_large_624.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
28. jun 2013 KL.10:42
Den Europæiske Centralbanks øverste chef Mario Draghi risikerer at blive svækket af sag om Italiens handel med derivater i 1990’erne.

Handlen med derivaterne blev ifølge Danske Bank brugt til at pynte på Italiens budgetunderskud forud for optagelsen i euroen.

Draghi sad som departementschef i Italiens finansministerium i perioden fra 1991 indtil 2001, da handlen med derivater blev indgået.

”Draghi var fremtrædende person på tidspunktet for handlen med derivater, så spørgsmålet er om han har haft en finger med i spillet,” siger Frank Øland Hansen og fortsætter:

”Det er usikkert, om han har gjort noget, der er grænsende til uhæderligt, og spørgsmålet er, om der kan rejses tvivl om hans personlige integritet.”

Ville udskyde rentebetalinger

Målet med handlen med derivater var at udskyde rentebetalinger, hvormed Italiens budgetunderskud kom under grænsen på 3 pct. som var et af optagelseskriterierne for at komme med i euroen i 1999.

Derivaterne blev omstruktureret sidste år fremgår det af en hemmelig rapport fra det italienske finansministerium. Omstruktureringen koster den italienske statskasse 8 mia. euro, fremgår det af en artikel i Financial Times.

Baggrunden for den oprindelige handel med derivaterne var, at Italien ville med i euroen, men landet stod med et alt for stort underskud på statsbudgettet i forhold til EU’s grænse på 3 pct.

I 1995 var underskuddet på statsbudgettet på 7,4 pct., mens det i 1996 var på 7 pct., fremgår det af Eurostats statistikker. I 1997 så det dog lige meget bedre ud for der var underskuddet nede på 2,7 pct.

”Man har snydt på vægten,” siger Frank Øland Hansen.