Danske Bank skruer ned for recessionsfrygten: “Der er tegn på, at verdensøkonomien har stabiliseret sig”

392056_16_9_large_790.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
02. dec 2019 KL. 8:00

Da økonomerne i Danske Bank i august mødte på arbejde efter sommerferien, var det til finansielle markeder med en dyb frygt for, at verdensøkonomien var på vej ud over klippen.

Frygten for en global recession fik renterne til at falde til de hidtil laveste niveauer nogensinde.

Siden har markedets humør rettet sig i takt med, at nøgletallene ikke er fortsat med at blive forværret, og stemningen i handelsforhandlingerne mellem USA og Kina er blevet bedre.

I dag er de økonomiske forventninger til 2020 mærkbart bedre end for bare få måneder siden.

Det gælder også i Danske Bank, der mandag udgiver en ny prognose for verdensøkonomien. I den har de skruet ned for deres vurdering af risikoen for en recession de næste 12 til 24 måneder fra 30 pct. i august til nu 25 pct.

“Overordnet synes vi, at det lysner i horisonten. Der er tegn på, at verdensøkonomien har stabiliseret sig. Vi tror, at vi kan få lidt mere gang i hjulene næste år – uden at man skal overdrive, hvor optimistiske vi er,” siger senioranalytiker Mikael Milhøj,

Danske Bank venter, at den globale vækst i år lander på 2,9 pct. og stiger til 3,0 pct. næste år.

Til sammenligning venter Den Internationale Valutafond, at den globale vækst lander på 3,0 pct. i år, og at væksten stiger til 3,4 pct. næste år. 

“Verden ikke ser lige så grel ud, som nogle nøgletal pegede på for et par måneder siden, og så er vi og en masse andre er blevet overraskede over den ret kraftige u-vending i handelskrigen, hvor man havde en massiv eskalering og nu er man pludselig på talefod igen,” siger Mikael Milhøj.

Det store stemningsskift

Forventningen om, at verdensøkonomien er ved at finde sine ben, kommer efter et udfordrende 2019, hvor den globale industri har været i recession, mens forbrugerne har holdt fart i hjulene i servicesektoren.

“Det, der har gjort det ekstremt svært at analysere økonomien for alle, har været den ekstremt store forskel mellem service og industri,” siger Mikael Milhøj.

Det er også det, der kan forklare, at markedet på kun tre måneder er gået fra at spå en høj sandsynlighed for en recession, når man kigger på rentemarkederne, til nu at være væsentligt mere optimistiske omkring udsigterne for 2020.

“Den umiddelbare risiko for, at det hele sprænger i luften på den korte bane er aftaget, og jeg tror, at det er det, som markederne reagerer på,” siger Mikael Milhøj.

Vending i Kina

Når man ser på, hvad det er, der har drevet stabiliseringen i verdensøkonomien peger Danske Bank på tre faktorer: En vending i kinesiske økonomi, en mærkbar lempelse af den økonomiske politik fra især centralbankerne, og så er risikoen for et aftaleløst brexit og en eskalering af handelskrigen faldet markant.

“Det er især Kina der har været med til at holde væksten underdrejet i år. Men der har vi set tegn på stabilisering,” siger Mikael Milhøj.

Det gælder både i pmi-tallene, men også når man kigger på metalpriserne, der hidtil har vist sig at være et godt pejlemærke for tempoet i kinesisk økonomi.

Danske Bank vurderer aktuelt, at der er 50 pct. sandsynlighed for en større handelsaftale mellem Kina og USA inden det amerikanske præsidentvalg i november 2020.

“Handelskrigen bliver en nøgleting for, hvad der skal ske med verdensøkonomien næste år. Hvis det falder på gulvet igen, og det er der stadig en pæn sandsynlighed for, at det kan gøre, så risikerer det at gå den anden vej igen,” siger Mikael Milhøj.