Dansk økonomis solstrålehistorie

Politik
Eksklusivt for kunder
09. jun 2011 KL. 9:43
Opdateret 9.50 - Den uventet stærke betalingsbalance er dansk økonomis solstrålehistorie i en trængt tid.

Det konstaterer Nordea i en kommentar til, at betalingsbalancen nåede 10,1 mia. kr. i april og en rekord på over 102 mia. kr. på årsbasis. Det skyldes især en stærk eksport.

"Over det seneste år er værdien af dansk eksport steget med hele 19,3 pct. og er dermed nu tilbage på niveauet fra 2008," skriver senioranalytiker Jan Størup Nielsen, Nordea.

Håbet er nu, at den kraftige eksportvækst kan få danskerne til at skrue op for privatforbruget i de danske butikker i styrket tillid til, at arbejdsløsheden alligevel ikke lurer lige om hjørnet. Et solidt overskud på samhandlen med udlandet vil være et godt afsæt.

"Det betyder nemlig, at Danmark både er i stand til at holde en meget lav renteforskel til Tyskland og samtidig har et maksimalt råderum i den økonomiske politik til at tilpasse den de andre udfordringer, som dansk økonomi aktuelt står over for," lyder Jan Størup Nielsens analyse.

Væksten i eksporten til de primære markeder Tyskland og Sverige bliver dog udfordret. Den ventes at stagnere i takt med, at den økonomiske aktivitet bremse op. Det skærper behovet for øget salg inden for landets grænser.

Lav import skæmmer

Brancheorganisationen Dansk Erhverv påpeger også samme svaghedstegn, hvilket blandt andet rammer importen.

”Den positive nettoeksport skyldes i samme grad en yderst beskeden importfremgang i samme periode. Og det må desværre konstateres at den svage importfremgang i høj grad er et symptom på et yderst afdæmpet privatforbrug herhjemme. Så selvom den lave import forbedrer betalingsbalancen, så er dette nærmere et svaghedstegn end det er et styrketegn fra den danske økonomi,” skriver økonom Mira Lie Nielsen, Dansk Erhverv.