Dansk forretningsmand tilbageholdt i Kina

Politik
Eksklusivt for kunder
18. feb 2012 KL.10:04
Den danske forretningsmand, Jørgen Stølsgaard, er blevet nægtet udrejse fra Kina i over en måned.

Jørgen Stølsgaard er adm. direktør i firmaet Berrifine, der siden 2011 har købt frugt og bær i Kina og blandt andet fremstiller saft og koncentrater. 

Men forretningen har været svær at drive over den seneste måned, hvor danskeren er blevet tilbageholdt, forklarer han til Berlingske Business fra et kinesisk hotelværelse.

"Jeg har besøgt kinesiske leverandører fire til fem gange årligt og har haft mindst 40 rejsedage til Kina om året siden 2001. Men da jeg skulle ud af Beijing 12. januar i år, blev jeg tilbageholdt i lufthavnen og nægtet udrejse," siger han til avisen.

Gammel sag


Udrejsen er angiveligt blevet nægtet, fordi Jørgen Stølsgaard i 2004 solgte et danskproduceret anlæg til tørring af bær i Kina.

Her indgik Stølsgaard en kontrakt om, at der skulle falde en udbetaling på 35 pct. af købssummen på 220.000 dollar. Udbetalingen faldt som planlagt, mens det haltede for de kinesiske købere med at finansiere resten af købet.

"Sagen blev efter vores opfattelse afsluttet med et møde hos vores advokater i Beijing i 2006. Men nu får jeg så at vide, at der i 2008 er faldet en dom i en lokal ret i Dalian, hvor vores firma var blevet dømt til at betale tæt ved 1,5 mio. kr. i erstatning," siger Jørgen Stølsgaard, der aldrig hørte om retssagen, og derfor heller ikke appellerede inden for de rette seks måneder.

Direktøren fortæller, at den danske ambassade i Beijing ikke vil hjælpe, da der er tale om en kommerciel sag.