Dansk farvel til kronen i 2015? Det mener en norsk cheføkonom

298149_16_9_large_360.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
23. jan 2015 KL.20:25

Det synes umiddelbart at være en ganske kontroversiel udtalelse.

Ikke desto mindre virker den norske cheføkonom i Eika-banken, Jan Ludvig Andreassen, ganske sikker i sin sag:

Danmark vil sige farvel til kronen i løbet af de næste 12 måneder.

Det siger han til norske e24.no

"Det kan ske i weekenden. Eller en hvilken som helst anden weekend. Enhver mandag kan vi vågne op til nyheden om, at Danmark er gået ind i euroen," siger han.

"Dette er et land, som ikke er kommet til hægterne efter finanskrisen. Dette er ikke Schweiz. Der er ingen grund til, at Danmark holder på sin valutakurs. I disse dage er det direkte farligt," siger han videre og påpeger, at han er ganske sikker på, at et farvel til kronen vil ske inden for det kommende år.

Kronen under pres

Interessen for den danske fastkurspolitik er blomstret op, i kølvandet på at Schweiz i sidste uge brød sit bånd til den svage euro. Senest har Danmarks Nationalbank sænket renten i to omgange for at holde kursen over for euroen.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) har i den forbindelse udtalt til Ritzau.

"Fastkurspolitikken blev indført, da jeg var seks år, og den bliver der ikke rørt ved. Jeg kender ikke en eneste politiker på Christiansborg, der synes, det vil være en god idé."

Jan Ludvig Andreasen mener dog ikke, at man skal lægge for meget i sådan en udtalelse.

"Det skal de (politikerne, red.) altid sige. Dagen før schweizerne slap francen, sagde de det samme. Så det lægger jeg ikke så meget vægt på. Man må stå last og brast, indtil man skifter mening"

Kræver folkeafstemning

På sitet euroinvestor.dk har Jan Ludvig Andreasens udtalelser allerede vakt en del opsigt. Her bliver det blandt andet pointeret, at euroen i Danmark er et af de fire danske EU-forbehold, som kræver en folkeafstemning, før der kan blive ændret ved dem.

"Det kræver vel en folkeafstemning, hvorfor det vel ikke sker sådan uden varsel en "mandag morgen"," skriver en bruger, som kalder sig "henningoslo".