Dansk Bank venter tæt på nulvækst i slutningen af 2019: "Det var en ret dårlig afslutning på et ellers forrygende godt år i dansk økonomi"

396007_16_9_large_905.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
13. feb 2020 KL.12:22

Når Danmarks Statistik fredag morgen kl. 8 offentliggør sit første bud på væksten i de sidste tre måneder af 2019, den såkaldte bnp-indikator, så venter Danske Bank, at tallet kun lige præcis vil snige sig over nul.

“Det var en ret dårlig afslutning på et ellers forrygende godt år i dansk økonomi,” siger Bjørn Tangaa Sillemann, analytiker i Danske Bank.

Faktisk er det kun tjenesteeksporten, der steg i 4. kvartal, mens vareeksporten, privatforbruget og investeringerne alle faldt ift. 3. kvartal.

“Når vi samler de indikatorer, der indtil nu er tikket ind for den private efterspørgsel, er det billede vi får, at dansk økonomi slog bakgear i 4. kvartal,” siger Bjørn Tangaa Sillemann.

Samlet vurderer Danske Bank, at den private efterspørgsel er faldet med 1,5 pct. i 4. kvartal 2019, hvilket er det største fald i tre år.

Selvom den private efterspørgsel er faldet, er det ikke det samme som, at bnp-indikatoren fredag vil være negativ.

F.eks. skal den offentlige efterspørgsel også indregnes, ligesom der kan være lagerændringer, der alt sammen får væksten til at lande et andet sted.

Men nogen høj vækst bliver der ihvertfald ikke tale om, mener Danske Bank:

“Bnp-væksten kommer næppe ret meget over nul,” siger Bjørn Tangaa Sillemann.

Højeste eksportvækst i 19 år

I 2019 er det især eksporten, der har drevet væksten. Ikke mindst en stor stigning i eksporten af medicin og vindmøller kan forklare, at væksten i vareeksporten i 2019 var den højeste i 19 år.

Men trods den store stigning gennem året, faldt vareeksporten faktisk i i 4. kvartal, bl.a. fordi industrien i Tyskland har stået stort set stille. Og når nationalregnskabstallene bliver offentliggjort om et par uger venter Danske Bank, at de vil vise et fald i vareeksport på knap 3 pct. i de sidste tre måneder af 2019.

“Det er først her i 4. kvartal, at svækkelsen hos vores vigtigste handelspartnere for alvor har ramt os, og vi skal formentlig til at vænne os til et noget mindre vækstbidrag fra den udenlandske efterspørgsel fremover,” siger Bjørn Tangaa Sillemann.

Selvom udbruddet af coronavirus har givet en usikker start på 2020, forventer Danske Bank, at der kommer mere gang i verdensøkonomien i år. Men tempoet bliver lavere end sidste år.

“2020 kommer til at være bedre end 4. kvartal 2019. Men vi regner med at skulle se lavere vækst gennem 2020. De glade dage med over 2 pct. vækst er formentlig slut,” siger Bjørn Tangaa Sillemann.

Danske Bank forventer, at væksten i dansk økonomi ender på 1,4 pct. i 2020.