Danmark risikerer at blive smidt ud af Schengen

Politik
Eksklusivt for kunder
17. jun 2011 KL.15:07
EU kan uden videre beslutte at smide Danmark ud af Schengen-samarbejdet, hvis regeringen ikke makker ret med grænsekontrollen. Danmark har nemlig ikke ret til en domstolssag som de øvrige medlemsstater.

”Konflikter, der omhandler hvorvidt Danmark overholder reglerne eller ej, skal ikke igennem hele domstolssystemet. Kommissionen kan simpelthen bare suspendere Danmark,” siger Gerd Battrup, lektor ved Institut for Grænseregionsforskning.

Tunge våben

Danmark deltager i Schengen-samarbejdet på et folkeretligt eller mellemfolkeligt grundlag og har ikke Lissabon-traktaten som grundlag, som andre EU-lande har.

”Kommissionen har nogle rigtig tunge våben. Tungere våben, end de ville have i forhold til noget som helst andet medlemsland.”

Hun peger dog på, at et folketingsvalg i efteråret sandsynligvis vil kæntre regeringens og Dansk Folkepartis planer om at intensivere kontrollen ved grænserne.

Skal respektere regler

Agirdas Semata, EU-kommissær for told, skat og afgifter, som Borsen.dk har talt med i dag, afviser, at Danmark kan få særbehandling.

”I et politisk perspektiv mener Kommissionen, at fri bevægelse er fundamentalt og kan ikke blive undermineret af andre forhold,” siger han og fortsætter:

”Schengen-reglerne er meget klare, og de tillader ikke permanente kontrolstationer, og Danmark bliver nødt til at respektere de regler. Jeg tror også, at Danmark kommer til at gøre det. Hvis ikke, vil Kommissionen beslutte, hvad der skal gøres. ”