Danmark har EU's fjerdelaveste prisstigninger: "Vi oplever at have flere penge mellem hænderne"

396723_16_9_large_338.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
26. feb 2020 KL.13:30

Danskerne betaler nogle af verdens højeste priser, når de fylder kurven i de danske butikker. Til gengæld stiger de danske priser ikke ret meget længere.

Faktisk er den danske inflation helt nede på 0,8 pct. sidste år, og det er EU's fjerdelaveste prisstigning - og under halvdelen af gennemsnittet i EU, der landede på 1,7 pct.

Kun Italien, Cypern og Portugal har lavere prisstigninger end Danmark.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Mad, drikke, tøj og benzin


"Det er i høj grad mad, drikke og tøj, der trækker inflationen ned i Danmark sammenlignet med eurolandene, og de tre ting tilsammen kan faktisk mere end forklare forskellen. Og det kunne måske igen hænge sammen med, at danske butikker er blandt de mest pressede af internethandel og priskrig i detailhandlen," siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Han vurderer, at den meget milde vinter har nok også ramt tøjpriserne hårdere i Nordeuropa end længere sydpå.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, peger også på, at benzin og diesel har trukket opad i EU sidste år. I  Danmark er en stor del af prisen på benzin og diesel afgifter, og det betyder, at en prisstigning alt andet lige får mindre gennemslagskraft i Danmark.

Fylder købekraft i danskernes lommer

Men når det er sagt, er den danske inflation bare lav i forhold til lønuviklingen, og det fylder reel købekraft i danskernes lommer.

"Når vi står med en ekstremt lav inflation har vi også en ganske fin reallønsfremgang. Lønningerne stiger, og nu er der lige landet en række nye overenskomster på det private arbejdsmarked, der sender lønnen yderligere op de næste år;" siger Jeppe Juul Borre.

Han fortsætter:

"Danskerne oplever simpelthen at have flere penge mellem hænderne."

Privatforbrug skal afløse eksport som vækstmotor

Cheføkonomen vurderer, at det derfor bliver privatforbruget, der kommer til at holde væksten oppe i Danmark i 2020, mens det var eksporten i 2019.

Men de seneste år er pengene i høj grad blevet sparet op i stedet for at, at de bliver lagt i butikkerne. Hvad skulle vende udviklingen nu?

"VI sparer enormt meget op, og forbrugskvoten er på et relativt lavt niveau. Men når det er sagt, så har vi i den seneste tid set, at forbrugskvoten er tikket lidt opad. Vi er blevet lidt mere pro forbrug, selv om vi er langt fra niveauet i midten af 2000'erne," siger Jeppe Juul Borre.

Boligguld giver ekstra kræfter

Han tilføjer, at der udover den kraftige reallønsfremgang drysser yderligere milliarder ned over danskerne i og med, at renten er styrtdykket.

Det sker dels via de sparede renter, når danskerne konverterer ned i billigere boliglån, og dels via lån i de stigende friværdier, hvor danskerne så har penge til at bygge nyt køkken eller købe ny bil. Det er også med til at sætte gang i privatforbruget.

Den danske kerneinflation, hvor energi og ikke-forarbejdede fødevarer er trukket ud, faldt til 0,6 pct. i januar 2020 mod 0,8 pct. i december 2019, mens kerneinflationen forblev uændret i EU på 1,6 pct.

Stigningstakter kan nærme sig hinanden

Las Olsen fra Danske Bank vurderer, at inflationsraterne i Danmark og eurolandene kommer til at nærme sig hinanden mere i de kommende måneder.

"Markedspriserne på olie og gas er nu faldet oven på den milde vinter og spredningen af coronavirus, og sydpå fylder begge dele betydeligt mere for den gennemsnitlige forbruger end i Danmark. Og så har vi jo udsigt til en kraftig stigning i tobakspriserne herhjemme, som i sig selv ligge omkring et halvt procentpoint oven i dansk inflation," siger Las Olsen.

Han er helt enig i, at de lave prisstigninger i Danmark gør, at pengene rækker længere, også selv om vores lønstigninger ikke er højere højere end i resten af EU.

"Det er med til at gøre, at Danmark ligger til den gode side inden for Europa, når det gælder økonomien her og nu," siger Danske Banks cheføkonom.