DA: "Socialdemokratiet spiller hasard med landets fremtid"

375646_16_9_large_914.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
22. jan 2019 KL.13:49

null

Lavere pensionsalder er en bombe under dansk økonomi og vil slå et kæmpe hul i statskassen.

Så kontant er advarslen fra Dansk Arbejdsgiverforening, DA, efter at Socialdemokratiet har fremlagt sit nye pensionsudspil, hvor pensionsalderen skal sænkes for faglærte og ufaglærte.

Men det er direkte uansvarligt i en tid, hvor der er akut mangel på faglærte, vurderer DA, og konsekvensen vil være store besparelser på velfærden eller store skattestigninger til danskerne.

"Socialdemokratiet spiller hasard med landets fremtid. Forslaget om at sænke pensionsalderen er en bombe under vores gode økonomi. Vi har allerede en stor mangel på faglærte medarbejdere, og nu vil Socialdemokratiet reducere antallet af hænder på arbejdsmarkedet yderligere. Det er ganske enkelt uansvarligt," siger Jacob Holbraad, adm. direktør i DA.

Hvem skal passe de ældre?


Han spørger, hvem der så skal passe det stigende antal ældre, når Socialdemokratiet har sendt social- og sundhedsassistenterne på pension? Og hvem skal sikre den danske dansk produktion og service, når mekanikerne, tømrerne og butiksmedarbejderne har trukket sig tidligt tilbage?

"Statens økonomi er baseret på, at vi trækker os senere tilbage fra arbejdsmarkedet i takt med, at vi lever længere. Hvis pensionsalderen sænkes på en måde, der minder om en genindførsel af efterlønnen, efterlader det et stort hul i statskassen. Socialdemokratiet skylder svar på, om det hul skal dækkes af store besparelser i den offentlige sektor eller markante skattestigninger," siger Jacob Holbraad.

River tæppet væk under trepartsaftale

DA-direktøren vurderer, at forslaget trækker tæppet væk under hele det arbejde, arbejdsmarkedets parter har sat i gang med trepartsaftalen om flere faglærte. Og selv om Socialdemokratiet vil have, at arbejdsmarkedets parter selv aftaler detaljerne i den nye pensionsreform, så udelukker DA på forhånd at være med i noget, der trækker udbuddet af arbejdskraft nedad.

"Jeg kan se, at Socialdemokratiet forventer, at de kan lande en hurtig aftale med arbejdsmarkedets parter, hvis de danner regering efter et valg. Vi dukker som udgangspunkt op, når en regering kalder, og vi drøfter gerne, hvis der er noget i de eksisterende ordninger, der bedre kan hjælpe nedslidte personer. Men jeg kan sige meget klart allerede nu, at vi ikke kommer til at være med til noget, der gør, at der bliver færre af de hænder, vi har så hårdt brug for," siger Jacob Holbraad.

I Dansk Industri er Kim Graugaard, fungerende adm. direktør, meget på linje. Man risikerer at sende en masse arbejdsduelige mennesker alt for tidligt på pension.

Sender arbejdsduelige på tidlig pension

"Vi ser med stor bekymring på forslaget om at differentiere pensionsalderen. Selvfølgelig skal vi tage hånd om mennesker, der er nedslidte og ikke kan arbejde. Men aldring og nedslidning er meget individuelt, så det vil være en stor fejl at sende store grupper af arbejdsdygtige seniorer på tidlig pension, siger Kim Graugaard.

Og hvis Socialdemokratiet er ved at pille kernen ud af velfærdsaftalen fra 2006 om, at danskerne skal arbejde længere i takt med, at levetiden stiger, så er der noget fundamentalt galt, vurderer han.

"Det er helt centralt, at også Socialdemokratiet holder fast i den brede aftale om, at i takt med, at vi lever længere, så skal vi også arbejde lidt længere. Ellers rokker vi ved selve fundamentet for Danmarks sunde økonomi," siger Kim Graugaard.

En tredjedel af nye job er gået til plus 60'ere


De seneste fem år er der kommet ca. 210.000 flere arbejdspladser i Danmark. De 67.000 af de job er gået til danskere på 60 år eller derover, understreger han.

"De ældre medarbejdere har de senere år stået for en meget stor del af fremgangen i arbejdspladser i Danmark. Det er en kæmpe succes og viser, at vores virksomheder i dén grad har brug for de erfarne folk. Hvis der indføres tidligere pensionsalder for store, udvalgte faggrupper, vil det efterlade et stort hul i dansk økonomi. Så bliver vi simpelthen fattigere," siger Kim Graugaard.