Claus Hjort efter stor Dong-nedskrivning: Børsnotering er på rette spor

318621_16_9_large_747.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
26. jan 2016 KL.13:47
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener, at den kommende børsnotering af Dong er på rette spor, selvom det statslige energiselskab netop har nedskrevet den dyrebare olieforretning med 16 mia. kr. som følge af de lave oliepriser.

"Det er naturligt, at Dong Energy som andre selskaber i branchen tilpasser sig markedsforholdene for olie og gas. Jeg noterer mig samtidig, at børsnoteringsprocessen fortsat er på rette spor," skriver Claus Hjort Frederiksen i en mail til Børsen.

Det er ikke muligt at få en uddybende kommentar fra ministeren, oplyser Finansministeriet.

Meldingen kommer, efter at Dong kort før middag sende en meddelelse ud om, at selskabet agter at beholde olie- og gasforretningen - Dong E&P - som en del af den kommende børsnotering.

"Dong Energy har besluttet at beholde E&P som en del af den planlagte børsintroduktion. Fremadrettet vil cash flow fra E&P bidrage til at finansiere Dong Energys investeringer i vedvarende energi," stod der i meddelelsen.

Nedskriver med 16 mia kr

I dag værdisættes Dongs oliebutik til knap 50 mia. kr. Men ifølge Dong skal det nedskrives med omkring 16 mia. kr.

"I Dong Energys årsregnskab for 2015 vil Dong Energy foretage nedskrivning på ca. 16 milliarder kroner af E&P-forretningens bogførte værdi. Nedskrivningen er forårsaget af det fortsatte fald i olie- og gaspriserne, en reduktion i reserveestimater samt projektrelaterede faktorer, navnlig i forhold til Hejre-projektet, som fortsat står over for markante udfordringer," skriver Dong. 

Så sent som i går i Børsen lød det fra alle partierne i forligskredsen bag Dong, at det ville være en mulighed at skille olieforretningen fra resten af Dong, inden den kommende børsnotering.

"Principielt har vi ikke noget imod at sælge oliedelen fra. Vi kan godt se, at det giver Dong et renere snit og en mere klar forretningsmodel," sagde Martin Lidegaard, finansordfører for De Radikale.

En regeringskilde formulerede det således:

"Det ville øge værdien, hvis man kunne slippe af med den del af butikken så hurtigt som muligt."