Chefstrateg om nyt boliglån - Europa er negativt ramt af politisk chok

376639_16_9_large_319.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
08. feb 2019 KL.12:32

Hvis man for sådan cirka tre måneder siden ringede til en renteanalytiker eller økonom og spurgte, hvad der ville ske med boligrenten i løbet af 2019, så ville de enstemigt forvente, at renten ville stige

Nu ser det hele lidt anderledes ud, for Nykredit har for første gang åbnet for en ny 30-årig fastforrentet 1,5 pct. obligation med mulighed for afdragsfrihed og med udløb i 2050.


Baggrunden for det lån er et kraftigt fald ide ledende renter i Europa og Danmark, og grunden til at renten falder er skuffende økonomiske nøgletal, ifølge Frederik Engholm, chefstrateg i Totalkredit, der er en del af Nykredit-koncernen.

”EU-kommissionen nedreviderede i går vækstforventninger kraftigt for stort set hele Europa, og det satte sit tydelige præg på markedet med fald i både aktier og lange renter. Forventninger til renteforhøjelser fra ECB var i forvejen meget moderate, men blev yderligere sænket under den dystre markedsstemning,” siger Frederik Engholm.

Mange politiske chok

Han er ikke som sådan overrasket over EU- Kommissionens nedrevidering.

”Men kan altid diskutere det specifikke niveau, men alene den udvikling vi oplevede i andet halvår af 2018 giver så negativt et afsæt fra 2018 ind i 2019, at det i sig selv betyder et klart lavere vækstskøn for det kommende år. Men erhvervstillidstal i starten af det nye år har dog også overrasket negativt,” siger Frederik Engholm.

Grunden til nedjusteringen er ifølge Frederik Engholm de mange politiske chok, der ramte igennem efteråret – budgetkonflikten i Italien, De gule Vestes protester i Frankrig og den verserende usikkerhed om Brexit. Dertil kommer en nedgang på 20-30 pct. i bilproduktionen, som følge af at sektoren skal omstille sig til nye emissionens-test.

”Vi vurderer, at en god del af dette bidrager med en svaghed, der er af mere forbigående karakter. Det vil også være atypisk, at svagheden bider sig fast i et år, hvor vi stadig har ekstrem lempelig pengepolitik og ser finanspolitiske lempelser i både Tyskland, Frankrig og Italien,” siger Frederik Engholm.

Ny vækst til foråret

Hans forventning er, at væksten kravler op gennem foråret til et niveau, der sender arbejdsløsheden yderligere ned, og som sætter mere tempo på lønvæksten og på sigt dermed også trækker lidt op i inflationen i Eurozonen.

"Er det tilfældet, så venter vi, at det trækker mærkbart op i de lange renter, samt at ECB kommer på banen sidst på året med en forhøjelse. Men de aktuelt ringe nøgletal gør det oplagt usikkert, om en tilstrækkelig stor bedring kan nå at indfinde sig, og derved om vinduet for en renteforhøjelse åbner sig sidst på året,” siger chefstrategen.