Chefforhandler for overenskomster mødt af mistillid i eget fagforbund: "Har man ikke tillid til hinanden, så har man et problem i samarbejdet, og det er det, der er udtrykt"

391632_16_9_large_770.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
21. nov 2019 KL.16:00
Topforhandler ved de statsansattes overenskomstforhandlinger, Flemming Vinther, er kommet i et så alvorligt blæsevejr i sin egen fagforening, at et flertal i bestyrelsen nu har udtrykt mistillid til ham.

Det er sket på et ekstraordinært forbundsbestyrelsesmøde i Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), hvor Flemming Vinther sidder som formand, fremgår af et Facebook-opslag på fagforeningens side.

Ingen vil uddybe, hvad der konkret har ført til mistilliden. Men på trods af et markant flertal imod sig, har Flemming Vinther valgt ikke at trække sig som formand, og derfor er der blevet indkaldt til en ekstraordinær kongres 2. december i Vejle, hvor der bliver valg til formandsposten, fremgår det af Facebok-opslaget. 

Flemming Vinther forklarer selv, at han er nødt til at efterprøve flertallet i bestyrelsens holdninger på kongressen, som er forbundets højeste myndighed. 

“Det er da enormt ulykkeligt, at vi er havnet i den her situation. Det er jo aldrig rart at have i en sådan situation. Det, vi må konstatere, er, at der er ni bestyrelsesmedlemmer, som vil noget meget andet, end det, jeg altid har oplevet HKKF har stået for og haft som værdier, og det som jeg har forsvaret som formand,” siger Flemming Vinther, da Børsen fanger ham på telefonen.

“Det bliver jeg nødt til at høre fra en kongres,” siger han. 

Hvad er det, der er så åndsforskelligt?

“Det er jo det, I alle sammen gerne vil vide, men som jeg tror, at jeg i respekt for vores medlemmer og for organisationen vil gøre, hvad jeg kan for, at det bliver inde i kongressalen. Men det er klart, at vi er ikke uenige om, hvorvidt julefrokosten skal afholdes fredag eller lørdag,” siger Flemming Vinther. 

Tillidskrise

Mistillidsvotummet kommer, efter Flemming Vinther ellers i foråret er blevet genvalgt som chefforhandler for alle statsansatte ved overenskomstforhandlingerne i 2021. 

Ifølge Jørgen C. Pedersen, som sidder med i forbundsbestyrelsen og er blevet udpeget som talsmand for det flertal, der har udtrykt et mistillidsvotum til Flemming Vinther, skyldes det en tillidskrise. 

"Vi har valgt at sende en forklaring ud til alle tillidsrepræsentanter, og ellers er det jo i princippet en intern ting, som foregår mellem medlemmerne i HKKF. Har man ikke tillid til hinanden, så har man et problem i samarbejdet, og det er det, der er udtrykt."

Er det noget, der har været spirende gennem længere tid?

"Ja." 

Men hvordan kan det være, det indtræffer nu så?

"Det er lige som alle andre tillidskriser, at nogle gange er der noget, som får læsset til at vælte," siger Jørgen C. Pedersen, som dog ikke vil fortælle mere om, hvad der ligger til baggrund for mistillidsvotumet.

Han slår dog fast, at der har været én enkelt udløsende faktor for beslutningen.

"Vi er en demokratisk forening. Og der går vi efter demokrati og opretholde det. Som soldater er vi et politisk redskab. Og når vi bliver sendt ud i verden - eller her i Danmark - så kæmper vi for demokratiet og demokratiets styreformer. Og når man har en organisation, hvor man har et problem med demokratiet, skal vi så sidde det overhørigt," spørger Jørgen C. Pedersen retorisk.

"Det kan man jo ikke"

Den professionelle hat på

Flemming Vinther slår over for Børsen fast, at såfremt et flertal på HKKF's kongres vælger en anden retning end den, han står for, så skal han nok være den første til at pakke sagerne og gå. Også uden at smække med døren. 

Føler du, det er et personangreb?

"Jeg tror, jeg tager min professionelle hat på og siger, at det er forbundsformanden i HKKF, der har fået et mistillidsvotum, og så forholder jeg mig til det. Så lader vi Flemming Vinther stå henne ved siden af og kigge på."

Er du skuffet over den her melding?

“Det tror jeg, at jeg tager over et glas vin med min hustru på et tidspunkt, hvordan mine personlige følelser er. Lige nu forholder jeg mig professionelt til det her. Det her handler ikke om mig, overhovedet. Det er selvfølgelig svært at skelne mellem organisationen og formanden, det tror jeg de fleste organisationer kan genkende, men det her handler ikke om Flemming Vinther – det her handler om HKKF,” siger den pressede fagforeningsboss. 

Flemming Winther er ikke ubekendt med kampvalg. Således forsøgte han i 2015 at blive formand for det daværende LO, men led et sviende nederlag til Lizette Risgaard, som i dag er formand for FH.