Chefanalytiker: Trods laveste vækst i 30 år vil Kina vokse med hvad der svarer til størrelsen på tysk, britisk og spansk økonomi tilsammen frem mod 2025

394419_16_9_large_897.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
17. jan 2020 KL.13:20

Med en vækst på 6,1 pct. i 2019 befinder kinesisk økonomi sig nu på et historisk lavpunkt. Væksten er den laveste i 30 år, fortæller chefanalytiker i Danske Bank, Allan Von Mehren, som peger på tre årsager til, at pilen peger i den retning: 

1) Handelskrig 

"Den lavere vækst i 2019 skyldes til dels, at økonomien var presset af handelskrigen med USA. Det skabte stor usikkerhed og ramte investeringsvæksten." 

2) Finansielle risici  

"En anden væsentlig årsag er Kinas mission med at bekæmpe de finansielle risici, der byggede sig op efter de store finanspolitiske lempelser i kølvandet på den globale finansielle krise i 2008-2009."

3) Gæld

"Man har også startet en proces med at nedbringe gæld i statssektoren, hvilket også har dæmpet væksten," skriver chefanalytikeren i en kommentar. 

Vokser stadig meget 

I 2018 voksede kinesisk økonomi med 6,6 pct. Væksten er derfor aftaget med 0,5 pct. i 2019. Her er det dog vigtigt at huske, at Kina har været på et voldsomt væksttogt gennem mange år.   

Ifølge Allan Von Mehren svarer 2019-vækstraten på 6,1 pct. til, at kinesisk økonomi rent faktisk vokser mere end for ti år siden, hvor væksten var hele 10 pct.   

"Væksten i Kina er nu den laveste i 30 år. Men det er her vigtigt at huske på, at Kinas økonomi i dag er betydeligt større, og dermed absolut set stadig vokser meget," skriver han. 

Fire ting trækker væksten op 

Der er ikke umiddelbart udsigt til, at kinesisk økonomi får mere gang i væksten, mener Allan Von Mehren. 

"Vores forventning til Kinas vækst i 2020 ligger på 6 pct. Men tal for industriproduktionen i dag for december overraskede positivt og peger på, at økonomien måske kan overraske lidt positivt i første halvår i år."

Ifølge Allan Von Mehren er der nemlig fire ting, som kan trække op i det kinesiske vækstregnskab i år:    

1) Kina har trykket "lidt" på den økonomiske speeder i 2019 for at understøtte væksten. 

2) Kina og USA har indgået den første delaftale, og handelskrigen ser derfor ikke ud til at eskalere yderligere. 

3) Kinesiske virksomheder har nedbragt deres lagre og vil dermed være nødt til at øge produktionen igen. 

4) Samtidig ser bilsektoren ud til at stabilisere sig efter en kraftig nedtur i 2018 og 2019.

Jyske Bank mener også, at væksten i kinesisk økonomi peger nedad, men ikke i samme tempo, som vi har set i de senere år. 

"Generelt vurderer vi, at kinesisk vækst er strukturelt aftagende, men også at opbremsningen i væksten bliver langsommere i 2020 end i de to foregående år," skriver banken i en kommentar. 

Ifølge Jyske Bank er det især øgede investeringer i infrastruktur, små pengepolitiske lempelser og udsigten til en nedsættelse af bankernes reservekrav, som trækker op på positivsiden.  

Skaber en tredjedel af verdens vækst 

Kigger Allan Von Mehren endnu længere frem i tiden, er det hans forventning, at væksten vil falde til 5,5 pct. i 2025. 

"Men selv med denne lavere vækstrate vil Kina øge økonomiens samlede størrelse med syv billioner dollar," skriver han. 

Ifølge Allan Von Mehren svarer det til størrelsen på tysk, britisk og spansk økonomi tilsammen. Og det er det samme, som det tog Kina 30 år at vokse i perioden 1980-2010 med en gennemsnitlig vækstrate på 10 pct.  

"Væksten i Kina er således stadig høj og bidrager med en tredjedel af verdens vækst," skriver han. 

Vigtigt for Europa

Som en af de vigtigste økonomier i verden har det også en afsmittende effekt på resten af den globale økonomi, hvordan det går i Kina. Det er derfor også godt nyt for Danmark, at Kina holder næsen i vækstsporet, mener Allan Von Mehren.    

"At det ser lidt lysere ud for kinesisk økonomi i 2020 er også en af årsagerne til, vi forventer højere aktivitet i Europa og global økonomi som helhed." 

"Dermed tror vi altså på, der kommer lidt mere fart på Danmarks eksportmarkeder, efter et par år hvor det er gået støt nedad på grund af de sorte skyer fra handelskrigen. Selvom skyerne ikke er helt væk, så lysner det dog alligevel en smule," skriver han. 

Dansk eksport af forbrugsvarer vokser 

I Dansk Industri fremhæver cheføkonom Allan Sørensen, at kinesisk økonomi er ved at gennemføre et skifte fra at være verdens "fabrikshal" og baseret på industriproduktion til, at det nu bliver mere drevet af forbrugerne. 

"Skiftet over mod en mere forbrugsdrevet økonomi kan også ses i dansk eksport. Tidligere fyldte maskiner og underleverancer til industri meget, men forbrugsvarer er i kraftig vækst i Kina (pt. især fødevarer og medicin). Forbrugsvarer nærmer sig halvdelen af vores eksport til Kina," skriver han.