Britisk regering advarer: Brexit uden aftale kan koste helt op til 10,7 pct af britisk bnp

373079_16_9_large_72.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
28. nov 2018 KL.13:50

Det vil have katastrofale følger for Storbritannien, hvis Underhuset ikke godkender premierminister Theresa Mays brexitaftale og dermed kaster sig ud i no deal-scenariet.

Det fremgår af beregninger, som den britiske regering onsdag har fremlagt som led i Mays kampagne for brexitaftalen og kamp for at finde et flertal.

Men uanset hvor tæt forholdet mellem EU og Storbritannien bliver, hvis det lykkes May at få aftalen stemt igennem, vil brexit gøre ondt på pengepungen i Storbritannien, viser scenarierne.

"Hvis man ser på det her udelukkende fra et økonomisk synspunkt, så ja, der vil være en omkostning ved at forlade EU, for det vil skabe barrierer for vores handel," siger finansminister Philip Hammond til avisen The Guardian.

Ender de kommende måneders politiske drama uden en vedtaget aftale, kan det skære mellem 6,3 og 9,0 pct. af det britiske bruttonationalprodukt (bnp) i 2035, sammenlignet med hvis Storbritannien var blevet i EU.

Hvis brexit og stoppet for den frie bevægelighed samtidig sætter en betydelig bremse på kvalificerede EU-borgere, der flytter til Storbritannien for at arbejde, kan det skære yderligere 1,7 pct. af bnp - så omkostningerne ifølge de officielle beregninger kan løbe helt op i 10,7 pct. i 2035.

Alle scenarier vil gøre ondt

Regeringens tal kommer oven på en rapport mandag fra tænketanken National Institute of Economic and Social Research, der pegede på no deal-omkostninger på 5,5 pct. af bnp i 2030.

Alligevel tegner der sig et massivt flertal mod Mays aftale i Underhuset, der skal stemme om aftalen 11. december. Store dele af Det Konservative Parti håber, at Storbritannien ved at afvise aftalen kan kræve nye indrømmelser fra EU.

May har omvendt - ligesom EU - understreget, at den nuværende aftale er den eneste mulige.

Selvom udtrædelsesaftalen, der skal stemmes om, kun omfatter vilkårene for det britiske exit, og forhandlingerne om en handelsaftale endnu ikke er begyndt, så rummer regeringsanalyserne også vurderinger af den økonomiske effekt af brexit i forskellige handelsscenarier.

Mays såkaldte Chequers-plan - som EU har afvist - ville skære mellem 2,1 og 3,9 pct. af bnp.

"Økonomien vil blive en smule mindre under premierministerens foretrukne version," siger Philip Hammond til The Guardian.

Hvis Storbritannien i stedet forhandler en handelsaftale i stil med den, Canada har indgået med EU - som er brexitfløjen i Det Konservative Partis ønske - vil det koste mellem 4,9 og 6,7 pct. af bnp.

Og under Norge-modellen - som den konservative EU-fløj og dele af Labour ønsker - bliver omkostningen kun 1,4 pct. af bnp.

Regeringsanalysen er allerede på forhånd kommet under angreb fra brexitfløjen, der beskylder Mays regering for at fortsætte "Projekt Frygt", der var det navn, fløjen under brexitafstemningen i 2016 gav tidligere premierminister David Camerons forsøg på at føre skræmmekampagne om konsekvenserne af EU-udmeldelsen.