Brian Mikkelsen vil se cirkulær økonomi i danske virksomheder: "Vi skal være foregangsland for hele verden"

364183_16_9_large_491.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
12. jun 2018 KL.16:55
Den cirkulære økonomi – hvor der tænkes i bæredygtige løsninger og væk fra brug-og-smid-væk-kulturen – springer sammen med forårets blomster frem overalt. Og nu skal Danmark tage tyren ved hornene og gå forrest, lyder det fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Med et nyt tiltag tilbyder regeringen små- og mellemstore virksomheder både rådgivning, sparring og økonomisk støtte til en cirkulær omstilling.

"Jeg kan se, at der er meget store potentialer i cirkulær økonomi både for danske virksomheder og for en grøn og bæredygtig fremtid. Vi har talt rigtig meget om potentialerne – jeg arbejder også på en større strategi på området sammen med miljøministeren – men vi kan bare ikke vente. Derfor skal vi i gang med det her," siger han.

20 mio. i tilskud over tre år

Det nye initiativ har to ben. Et oplysningstiltag hvor erhvervsstyrelsen i samarbejde med brancheorganisationer tilbyder virksomhederne rådgivning i, hvor og hvordan de kan omstille sin forretning til en cirkulær fremtid.

Derudover har ministeren oprettet en tilskudsordning, som administreres af Design & Lifestyle Cluster. Puljen er i første omgang på knap 20 mio. kr. over tre år, og giver virksomheder muligheden for at søge økonomisk tilskud til eksempelvis produktionsapparater, der fremmer en cirkulær omstilling.

Det vækker glæde hos Dansk Industri, at regeringen nu fokuserer på cirkulær omstilling, hvilket også er på tide, mener Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI.

Brug for affaldsfokus

"Der er ingen tvivl om, at det er et rigtig godt bidrag. Der er et behov for, at SMV’erne får hjælp til omstillingen. Jeg er helt enig i perspektiverne i det her," siger hun, men understreger samtidig, at der er lang vej endnu:

"Noget af det, vi virkelig mangler i dag er, at de private virksomheder får adgang til de affaldsressourcer, der i dag er i kommunerne. Ellers får vi simpelthen ikke den innovation af vores affaldsteknologi, som der er brug for, for at få gode ressourcer ud af vores affald. Vi har rigtig mange ressourcer i vores affald, og lige nu bliver det kørt ud af landet eller brændt."

Erhvervsministeren er helt bevidst om, at det nye initiativ blot er startskuddet på en indsats for cirkulær omstilling – som han forudser, bliver det nye sort i erhvervslivet. Det mærker han på sine ture til specielt udviklingslande, hvor efterspørgslen efter cirkulære løsninger ifølge ministeren er stor. Derfor skal danmark også gå forrest, forklarer han.

"Det her vil give dem adgang til viden og ressourcer, som kan hjælpe dem ind i en cirkulær fremtid. Så kan man få søge tilskud til f.eks. sparring eller udstyr, som understøtter en cirkulær omstilling. Så det er to-delt for ligesom at sparke det i gang. For jeg kan se et enormt potentiale i det her. Den cirkulære økonomi vil eksplodere, for der er så meget fokus på grøn og bæredygtig omstilling," forklarer Brian Mikkelsen.

Vigtigt blik på de små og mellemstore

Hos Smvdanmark glæder chefkonsulent Dorte Kulle sig også over ministerens initiativ, da hun i sin hverdag mærker de danske virksomheders interesse i den cirkulære økonomi. Men hun kunne godt have ønsket sig, at posen med penge var en smule tungere.

"Jeg tænker umiddelbart, at 20 mio nok ikke er nok, hvis vi skal have det op og flyve i hele landet, men at det klart er en god start. Og så er det helt nødvendigt, at der er fokus på SMV’erne, for det er dem, der har mindst tid og færrest ressourcer til sådan en omstilling, men vi oplever en enormt stor interesse for det,"siger hun.

Brian Mikkelsen og regeringen har et mål om, at Danmark skal gå forrest i udviklingen mod cirkulær økonomi og dermed blive ”et foregangsland for hele verden”, og vi må ikke være bange for at tænke stort, mener han.

"Jeg synes, der er for meget jantelov i Danmark. Vi lader os dukke for meget. Kan vi virkelig være førende i et land med næsten 6 mio. indbyggere? Ja det kan vi. Det lykkedes med vindmøllerne og med den vedvarende energi, hvorfor skulle det ikke lykkedes med cirkulær energi," siger ministeren og fortsætter:

"Vi er et lille land, der er udsat for benhård konkurrence. Og der må vi altså stå hånd i hånd, så vi kan hjælpe hinanden med at udbrede den viden, vi får." 

Danmark skal gå forrest

Og ifølge Karin Klitgaard er det ikke et urealistisk mål. Men det kræver handling, og den skal komme promte.

"Danmark kan godt blive et foregangsland. Men det kræver, at vi gør noget nu, for der er mange lande, der løber rigtig hurtigt på det her område nu," siger hun og får opbakning af Dorte Kulle.

”Det tror jeg faktisk godt, vi kan. Det Danmark har, som er unikt, er en masse virksomheder, som er meget bevidste omkring, hvad deres aftryk er. Når vi taler med virksomhederne, har de altid været meget socialt ansvarlige overfor det lokalmiljø, de er i, fordi de netop er meget forankrede i lokalmiljøet. De skal jo kunne se naboerne i øjnene,” siger hun.

Initiativet bygger på en række anbefalinger fra et rådgivningspanel med Carlsberg-formand Flemming Besenbacher i spidsen, som landede sidste sommer og er i første omgang udelukkende tiltænkt de små- og mellemstore selskabet. De store selskaber, har musklerne til selv at omstille.

”De skal nok klare det. Det er lokomotiver. Udfordringen ligger hos de små- og mellemstore virksomheder,” siger Brian Mikkelsen.