Boris Johnsons plan for Storbritannien: Skattelettelser, nyt immigrationssystem - og brexit i oktober

384910_16_9_large_309.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
23. jul 2019 KL.13:21

Når Boris Johnson, vinderen af det konservative lederopgør, onsdag overtager premierministerposten fra Theresa May, er der én udfordring, der tårner sig op over alle andre: Brexit. 

Men selvom udtrædelsen af EU kommer til at stå øverst på dagsordenen, har Johnson også fremlagt en række andre løfter om skattelettelser, øgede udgifter til uddannelse og et nyt immigrationssystem, som han ønsker at indføre, når han overtager Downing Street 10.

Ifølge avisen The Sun vil Johnson lægge vægt på en række andre politikområder end brexit i et forsøg på at samle det splittede konservative parti om noget, de kan blive enige om.

Samtidig ser Boris Johnsons kampagnestab det som afgørende, at Det Konservative Parti får vedtaget en styrkelse af de britiske skoler samt en social forsikring, så partiet har noget at tilbyde vælgerne, hvis en ny brexit-krise i efteråret tvinger Johnson til at udskrive valg.

Særligt større løfter om skattelettelser kan dog blive svære for Johnson at få gennemført - har arver et flertal fra Theresa May på kun tre stemmer i Underhuset (når man medtæller støttepartiet DUP's 10 stemmer) og har derfor brug for, at et samlet parti står bag ham, hvis han skal have sin politik gennemført.

Under lederopgøret med udenrigsminister Jeremy Hunt har Boris Johnson fremsat en række løfter:

Brexit

Brexit skal gennemføres 31. oktober - uanset hvad. Boris Johnson har sagt, at han foretrækker at indgå en ny aftale med EU, men lykkes det ikke, afviser han flere udsættelser af brexit og vil derfor gennemføre et no deal-brexit i efteråret. 

Selvom EU har afvist overhovedet at genåbne forhandlingerne, stiller Johnson samtidig store krav. Hvor briterne tidligere har foreslået at ændre det irske bagstop, der skaber vrede i Westminster, så bagstoppet enten kan opsiges eller gøres tidsbegrænset, afviser Johnson justeringer. Kun hvis bagstoppet fjernes helt fra aftalen, vil han acceptere det, har han sagt. 

Skattelettelser

Boris Johnson har lovet, at han vil ændre grænsen for at betale britisk topskat (40 pct.) fra 50.000 pund (415.000 kr.) til 80.000 pund (664.000 kr.). Samtidig ønsker han også at hæve fribeløbet for alle.

Boris Johnson er også stærk modstander af den såkaldte sukkerskat på sukker i sodavand, som han har sagt, at han vil genvurdere.

Immigration

Efter brexit vil Boris Johnson indføre et pointbaseret immigrationssystem efter samme model som Australien. Det betyder, at veluddannede ansøgere, som taler engelsk og har et jobtilbud på hånden vil have lettere adgang til at bosætte sig i Storbritannien end andre. 

Som en af de stærkeste fortalere for brexit støtter Johnson visionen om Storbritannien som en global nation snarere end blot en europæisk nation, og der vil derfor være lige adgang for EU-borgere og ansøgere fra resten af verden.

Modsat Theresa May har Johnson dog ikke nogen ambition om, at immigrationen skal nedbringes til højest 100.000 tilflyttere om året. 

Øgede udgifter

Johnson har også lovet, at han vil øgede udgifterne på en række områder. Alle skoler i Storbritannien skal være garanteret mindst 5000 pund pr. elev, og medarbejdere i den offentlige sektor skal have lønforhøjelse efter mange års sparepolitik i kølvandet på finanskrisen.

De sociale udgifter skal øges og reformeres med en ny social forsikring. Og samtidig vil Boris Johnson også finde penge til at ansætte 20.000 nye politifolk inden for de næste tre år.