Boris Johnson skiller sig af med halvdelen af regering: Sætter nyt hold af brexit-støtter og fyrer Hunt

384991_16_9_large_932.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
24. jul 2019 KL.20:51

Opdateret 20.51 - Storbritanniens nye premierminister, Boris Johnson, har få timer efter sin tiltrædelse skilt sig af med mere end halvdelen af den konservative regering inklusiv udenrigsminister Jeremy Hunt, Johnsons rival i det konservative lederopgør, og de fleste af Hunts støtter.

Imens er han gået i gang med at sætte et nyt hold af brexit-støtter på en række af den britiske regerings mest centrale poster. 

Mens Hunt selv er fyret som udenrigsminister, har hans støtter erhvervsminister Greg Clark, international handelsminister Liam Fox og forsvarsminister Penny Mordaunt også fået en fyreseddel sammen med flere andre.

Imens er Johnson gået i gang med at udnævne de nye topministre, der vil komme til at definere hans regering. Ministerrokaden bliver foretaget én minister ad gangen, der ankommer til Downing Street 10, som Johnson tidligere på dagen overtog fra sin forgænger, Theresa May.

Den tidligere brexit-minister Dominic Raab, der er en af de hårdeste brexit-støtter i Det Konservative Parti, bliver ny udenrigsminister, oplyser Downing Street 10.

Samtidig skifter Sajid Javid posten som indenrigsminister ud med Finansministeriet, hvor han kommer til at spille en nøglerolle i at gennemføre Johnsons løfter om skattelettelser og øgede offentlige udgifter. Brexit-støtten Priti Patel, der i 2017 blev fyret af Theresa May, bliver ny indenrigsminister.

Ministre sagde op før Johnson kom til

Også på de centrale brexit-poster har Johnson placeret hardlinere. Den nuværende brexit-minister, Stephen Barclay, fortsætter i Brexit-ministeriet og vil dermed spille en central rolle i både kontakten med Bruxelles og Storbritanniens forberedelser på et aftaleløst brexit. Imens bliver Elizabeth Truss ny international handelsminister og får dermed ansvar for Storbritanniens forhandlinger om nye handelsaftaler efter brexit.

Det er dog ikke kun Hunt-støtterne, der er ude af regeringen. En række andre ministre, der er modstandere af no deal, forlod regeringen allerede tidligere på dagen, før Johnson overtog magten. Opsigelserne kom fra vicepremierminister David Lidington, justitsminister David Gauke, finansminister Philip Hammond og udviklingsminister Rory Stewart ligesom flere juniorministre har sagt op i protest mod Johnson.

Dermed har Johnson på få timer skilt sig af med en lang række af de ministre, der har støttet Theresa Mays strategi over de seneste tre år. 

Udnævnelsen af Johnsons nye regering ventes at fortsætte aftenen igennem. Boris Johnson insisterer på, at han ønsker en aftale med EU, men han har gjort det til et krav, at alle hans ministre skal kunne støtte et aftaleløst brexit i efteråret.