Boris Johnson bliver ny britisk premierminister

384912_16_9_large_112.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
23. jul 2019 KL.13:47

Boris Johnson, den tidligere udenrigsminister og borgmester i London, har tirsdag vundet det konservative lederopgør og vil onsdag overtage posten som premierminister fra Theresa May.

Det Konservative Partis 159.000 medlemmer har den seneste måned brevstemt om Boris Johnson og hans rival i lederopgøret, udenrigsminister Jeremy Hunt.

Boris Johnson modtog 92.153 stemmer, mens Hunt fik støtte fra 46.656

Dermed sikrede Johnson sig overvældende opbakning fra det konservative bagland, før han overtager kontrollen over den britiske regering og brexit-forhandlingerne med EU.

"Det er en stor ære, I har tildelt me, og jeg vil arbejde benhårdt fra nu af," siger Boris Johnson og tilføjer:

"For nu er kampagnen ovre og arbejdet begynder."

Johnson har i løbet af lederopgøret lovet sine partifæller, at han vil lægge en hård linje over for Bruxelles og at han vil gennemføre brexit uden en aftale, hvis ikke EU bøjer sig og tilbyder briterne en bedre aftale om brexit.

Han har også lovet, at han ikke vil udskyde brexit igen, så Storbritannien vil forlade EU 31. oktober, uanset om det lykkes at lande en aftale eller ej. EU har afvist at genforhandle.

I sin sejrstale gentager Johnson, at han vil gennemføre brexit.

"Vi vil levere brexit, samle landet og besejre Jeremy Corbyn," siger Boris Johnson med henvisning til oppositionslederen fra Labour.

Arver meget spinkelt flertal

Mens Johnson sikrede sig opbakning fra en stor del af baglandet, fører valget af ham dog også til nye splittelser i parlamentsgruppen.

Alan Duncan, en juniorminister i Udenrigsministeriet, trak sig allerede mandag fra sin post for at undgå at skulle tjene under Johnson, og tirsdag har Anne Milton, en juniorminister i Uddannelsesministeriet trukket sig.

Samtidig har både finansminister Philip Hammond, justitsminister David Gauke og udviklingsminister Rory Stewart sagt, at de siger op senest onsdag, før Theresa May tager til dronningen.

Splittelsen i partiet kan skabe problemer for Johnson, for efter måneders kaos i britisk politik, hvor en række parlamentsmedlemmer har meldt sig ud af partiet, er de konservatives flertal i Underhuset nu nede på tre stemmer - når støttepartiet DUP's 10 stemmer medregnes.

Johnson står derfor også over for en vigtig opgave med på én gang at sætte sit eget hold og samtidig samle partiet, når han senere denne uge ventes at gennemføre en større ministerrokade.

Theresa May deltager onsdag i sin sidste spørgetime i Underhuset, før hun i løbet af eftermiddagen overdrager premierminister-posten og embedsboligen Downing Street 10 til Boris Johnson.

Opdateret 13.15 med kommentarer fra Boris Johnson.