Bomstærk jobrapport giver Trump en trumf før midtvejsvalget: 250.000 nye job skabt i USA i oktober

371597_16_9_large_9.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
02. nov 2018 KL.15:11

null

Der er masser af gang i de økonomiske tandhjul i USA. Der er skabt 250.000 nye job i oktober, langt flere end de omkring 200.000 nye job, markedet havde forventet.

Det viser den nye jobrapport fra USA, der også er kendt som kongen af nøgletal, fordi det er nogle af de vigtigste data for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, når banken pejler sig ind på, hvor hurtigt renten skal stige.

Jobtallet for forrige måned blev dog revideret en anelse nedad. Det landede på skuffende 134.000 personer, da det blev offentliggjort for en måned siden, og nu har det fået endnu et lille nøk nedad til 118.000 personer.

Men samlet set over de to måneder er jobskabelsen altså godt oppe i gear.

Trumps trumfkort op til valget

"Den stærke jobvækst på 250.000 i sidste måned vidner om en amerikansk økonomi, der kører på højtryk, og som opsuger ledige hænder med stor kraft," siger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

Dermed har den amerikanske præsident Trump et økonomisk trumfkort i ærmet, når amerikanerne på tirsdag går til midtvejsvalg for at sætte det nye politiske hold i Senatet og Repræsentanternes Hus.

Arbejdsløsheden forblev uændret på 3,7 pct., og det er det laveste niveau i 50 år.

Frederik Engholm tror da også, at Trump vil gå Twitter-amok efter dagens rapport.

"Mon ikke præsident Trump vil benytte lejligheden til at hylde egne politiske initiativer - ikke mindst ”America First” - som afgørende for udviklingen," siger Frederik Engholm.

Negativt på sigt

Allerede inden Trump kom i Det Hvide Hus var der dog robust vækst i den private sektor i kølvandet på nogle hårde år under finanskrisen.

Og selv om Trumps skattelettelser og offentlige udgiftsboom hælder benzin på væksten nu, er Trumps politik formentlig negativ for væksten på længere sigt, blandt andet i form af toldmure overfor udlandet, vurderer Nykredits chefstrateg.

"Det giver væksten et løft på kort sigt men ikke gør noget særligt for at løfte det langsigtede vækstpotentiale. Kernen i America First – protektionismen - har næppe gjort noget som helst positivt for jobskabelsen," siger han.

Markedernes fokus er især rettet mod lønudviklingen, der er kravlet op fra 2,8 til 3,1 pct. på årsbasis. Det skyldes dog mest en teknisk effekt, fordi den svage lønvækst i oktober sidste år er faldet ud af tallene.

Faktisk stiger lønnen kun med 0,2 pct. på månedsbasis i oktober, og det er som forventet af markederne.

Fed trodser Trump og aktiemarkeder

Stigningen betyder dog, at Federal Reserve kører videre med rentestigninger, uanset hvor meget præsident Trump brokker sig.

"Centralbankens uafhængighed er mejslet i sten, og den høje vækst, lavearbejdsløshed og stadige tendens til stigende lønvækst vil være det kompas, der guider Federal Reserve - aktuelt altså mod flere renteforhøjelser. Nykredit venter renteforhøjelser hvert kvartal indtil udgangen af 2019," siger Frederik Engholm.

Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, vurderer, at Fed ikke lader sig skræmme af hverken Trump eller korrektioner på aktiemarkedet.

"Væksten er høj, optimismen er høj, arbejdsmarkedet er strammet til, inflationen er omkring 2 pct., og finanspolitikken er ekspansiv. De fleste komitémedlemmer taler om, at pengepolitikken nu næsten er neutral, det vil sige, at den hverken virker stimulerende eller opbremsende på økonomien. Det niveau er, når Fed funds renten er 3 pct.. Vi tror, at Fed funds renten niveau når 3 pct til juni næste år efter rentestigninger i december, marts og juni," siger Mikael Olai Milhøj.

Han tilføjer: 

"Hvad der så sker efter det, kommer til at afhænge af økonomien og markederne, men den amerikanske centralbank signalerer selv, at de tror på yderligere rentestigninger."