Bølge af ministre forlader regeringen før Boris Johnson overtager magten

384980_16_9_large_84.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
24. jul 2019 KL.15:25

Opdateret 15.24 - Den britiske regering er ramt af en række opsigelser, før Boris Johnson formelt overtager som premierminister senere onsdag eftermiddag. 

Finansminister Philip Hammond blev tidligt osndag eftermiddag den første minister til at gå af. Hammond er stærk modstander af Johnsons trussel om at gennemføre brexit uden en aftale og havde på forhånd sagt, at han ville gå af snarere end at blive siddende med Boris Johnson som premierminister.

Til gengæld er det en overraskelse, at David Lidington, minister for kabinetskontoret og de facto vicepremierminister, har valgt at sige op.

Også udviklingsminister Rory Stewart og justitsminister David Gauke har på forhånd sagt, at de trækker sig onsdag, mens premierministeren stadig hedder Theresa May.

Gauke og Stewart har endnu ikke offentliggjort deres opsigelsesbreve til May. Men på Twitter har de kørt et billede af dem gennem appen FaceApp, der får folk til at se ældre ud, og joker med, at de håber at få plads i regeringen igen en dag langt ude i fremtiden.


De fire ministre slutter sig til to juniorministre, der også har forladt regeringen mandag og tirsdag. 

Boris Johnson har gjort det til et krav, at alle hans ministre skal kunne støtte no deal for at blive i regeringen. Johnson selv ventes at gennemføre en omfattende regeringsrokade onsdag aften, men med opsigelserne på forhånd signalerer ministrene, der alle er imod no deal, at de er klar til at kæmpe imod et aftaleløst brexit i efteråret. 

Med et ultratyndt konservativt flertal er der dermed usikkerhed om, hvorvidt Johnson kan få flertal for at gennemføre brexit uden en aftale.

Boris Johnson overtager formelt premierministerposten senere i eftermiddag.

Opdateret 15.24 med David Lidingtons opsigelse.