Bødskov: Renteniveau på arvegæld er til forhandling

389801_16_9_large_354.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
21. okt 2019 KL.16:51
Der kan være håb forude for de virksomheder, der ønsker at gøre brug af en henstandsordning, når forretningen skal gennemgå et generationsskifte.

For selvom en bekendtgørelse fra 2015 siger, at gældsrenten på bo- og gaveafgiften skal være på mindst 3 pct., så er det ikke mejslet i granit, at skatteminister Morten Bødskov (S) vil stå nagelfast på den rentesats.

“Vi har ikke lagt os fast på, hvad det er for en model, der skal gøre sig gældende på det her område. Vi kommer til at diskutere henstandsordningen, og udgangspunktet er, at det skal være med et retskrav på 25-30 år. Hvad vilkårene i øvrigt vil være for modellen, bliver en del af de drøftelser, vi skal have nu,” siger Morten Bødskov til Børsen.

Dermed åbner ministeren for, at renteniveauet skal tages med ind i forhandlingerne om arveafgiften.

For snart fire uger siden meldte erhvervsminister Simon Kollerup (S) ud, at i forbindelse med regeringens plan om at hæve arveafgiften fra 6 til 15 pct. vil man komme med en udstrakt hånd til de familier, der vil lade en virksomhed gå i arv fra forældre til børn. 

Politik


Helt konkret vil regeringen lade familievirksomhederne betale gælden fra arveafgiften af over 30 år til staten.

I sidste uge kunne Børsen dog fortælle, at regeringen lægger op til, at renten på arvegælden skal være mindst 3 pct., men det er det, som Morten Bødskov nu siger er til forhandling.
Morten Bødskov ønsker ikke at sige, hvor renten bør lande, når forhandlingerne er overstået.

“Jeg vil ikke udtale mig om niveauet, men vil bare sige, at i den dialog jeg har haft med rigtig mange virksomheder, der er der blevet taget godt imod et retskrav om en henstandsordning, og dernæst er der også en interesse fra deres side om at tage dialogen,” siger skatteministeren.

På højde med SU-lån

Dansk Industri (DI) har tidligere meldt ud, at et renteniveau på Nationalbankens diskontorente plus 1 pct. er et passende leje. I dag er diskontorenten på 0 pct., og dermed lægger DI op til, at renten på arvegælden skal være 2 procentpoint lavere, end Socialdemokratiet hidtil har lagt sig fast på.

Skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, Jacob Ravn, er enig med DI om, at renten skal ned på 1 pct.
“På f.eks. SU-lån tager man diskontorenten plus højest 1 pct. Så det tænker vi er rimeligt, når det er den rentesats, staten benytter sig af på andre lån,” siger Jacob Ravn.

Han understreger dog, at renteniveauet ikke kan stå alene, og det derfor handler om at få den bedst mulige model for arveafgiften på plads.

SF: Ikke fastlagt endnu

De Radikale har tidligere i klare vendinger affærdiget renteniveauet, som ifølge skatteordfører Kathrine Olldag tenderer til “varm luft”

“Hvis man kan låne pengene billigere i banken, fordi de følger den egentlige rente, så giver det jo ikke mening, at staten tager 3 pct. i rente. Jeg vil være lidt træt af at bruge ordet symbolpolitik, men det er en gave, som ikke rigtigt er en gave,” sagde Kathrine Olldag i sidste uge.

I stedet skal renten i stedet følge Nationalbankens diskontorente, der for øjeblikket er på 0 pct, lyder det fra De Radikale.

Så klare i mælet er man ikke hos SF, der endnu vejer fordele og ulemper ved et eventuelt renteniveau på henstandsordningen.

“Vi er endnu ikke færdig med at overveje, hvad renteniveauet præcist skal være,” oplyser skatteordfører Carl Valentin i en sms til Børsen.