Blød landing i Kina føles hård i resten af verden

313045_16_9_large_904.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
19. okt 2015 KL.10:57

null

Morgenens kinesiske væksttal imponerer ikke økonomerne. Kinas bnp for tredje kvartal viste ganske vist en stigning på 6,9 pct. i forhold til samme periode året før, og det var en spids bedre end ventet. Men:

”Tallene dækker dog over et yderligere fald i industrivæksten, da Kina også offentliggjorde tal for industriproduktionen, der skuffede med et fald til 5,7 pct. fra 6,1 pct. i august. Det er meget tæt på de laveste niveauer Kina ramte under finanskrisen i 2008, hvor industrivæksten bundede i 5,4 pct. år til år,” lyder det fra chefanalytiker Allan von Mehren i Danske Bank.

Han peger på at også tallene for investeringsvæksten ramte et nyt lavpunkt. Et fald til 10,3 pct. år til år for årets tre første kvartaler er det laveste niveau i 15 år. Men forbrugsvækst og servicesektoren trækker til gengæld mere.

”Samlet set peger tallene på, at Kinas økonomi ikke er ved at kollapse, men at den kinesiske regering formår at mønstre en blød landing for kinesisk økonomi med vækst tæt på vækstmålet for i år på 7 pct. Hvad der er en blød landing for Kina føles dog i høj grad som en hård landing for resten af verden,” siger Allan von Mehren.

Vigende importvækst

Kinas nødvendige omstilling af økonomien væk fra industri og over mod forbrug og service betyder en decideret negativ importvækst.

”Verden skal med andre ord til at tilpasse sig en ny virkelighed i Kina, og lande der eksporterer mange råvarer til Kina skal igennem en omstillingsproces, der godt kan blive langvarig, da der er opbygget en betydelig overkapacitet i industrier med eksport til den kinesiske fremstillingssektor. Her er Brasilien et af de lande, der formentlig er hårdest ramt,” vurderer Allan von Mehren.

Også Carnegie hæfter sig ved konsekvenserne af den kinesiske omstilling.

”Tallene bekræfter at Kina er en økonomi i to hastigheder, med pæn vækst i privatforbrug og services og stagnation i dele af de traditionelle tungindustrier, hvilket også bekræftes af faldet i elektricitetsforbruget på 0,2 pct. år til år i september,” skriver Carnegies chefstrateg Henrik Drusebjerg.

Han ser en bedring på det kinesiske ejendomsmarked hvor en undersøgelse viser, at de kinesiske ejendomsudviklere i september er blevet markant mere positive.
”De er begyndt at sætte priserne op og købe markant mere land op, hvilket ofte betyder øget aktivitet om 3-6 måneder og hele 28 pct. venter at priserne øger yderligere i de kommende måneder,” lyder det fra Henrik Drusebjerg.

Dark horse i Kina-økonomien

Og så er der en dark horse i Kinas nøgletal.

”Størrelsen af Kinas økonomi er undervurderet med over 10 pct., siger to forskere forskere fra Center for Strategic and International Studies (CSIS). De mener at kinesisk bnp i 2013 var på 10.500 mia. dollar og ikke de officielle 9500 mia dollar. Det er servicesektoren, der er undervurderet med hele 22 pct., så servicesektoren faktisk allerede i 2009 overgik industrisektoren og ikke først i 2012 som de officielle tal viser. Undervurderingen skyldes, at Kina stadig bruger FN’s bnp-beregningsstandard fra 1993 og ikke den nyere og mere avancerede fra 2008,” skriver Henrik Drusebjerg. 

Hos Nordea er forventningen efter dagens nøgletal, at regeringen vil være nødt til at stimulere væksten yderligere.

"Samlet tegner de et billede af en kinesiske økonomi, der slutter tredje kvartal af i et relativt lavt gear set i lyset af de mange finans- og pengepolitiske tiltag Kina har lavet det seneste år. Vores forventning er, at den kinesiske ledelser vil iværksætte yderligere tiltag i fjerde kvartal for at stimulere væksten," mener Tine Choi, seniorstrateg i Nordea.