Bilsalget kørte i grøften i januar

395899_16_9_large_617.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
11. feb 2020 KL.16:22

De danske bilforhandlere har haft ekstra mange tømmermænd i januar måned.

Sammenlignet med årets første måned 2019 er bilsalget faldet med lidt over 20 pct. i januar 2020. Udslagene i bilsalget viser ifølge Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, hvor meget bilsalget påvirkes af de politiske dagsordener.

Bilsalget i januar 2020 er markant anderledes, end det man så året før. Det kan blandt andet forklares ved, at der var varslet afgiftsstigninger til 1. april sidste år, mener Brian Friis Helmer.

”Salget i januar 2019 var præget af varsler om afgiftsstigninger. Det gjorde at en stor del af bilsalget for sidste år blev flyttet til starten af året. Så når vi sammenligner tallene for årets første måned med dem fra sidste år, er det værd at huske på, at salget steg helt ekstraordinært i starten af sidste år,” siger Brian Friis Helmer.
Afgiftsstigningerne blev efterfølgende udskudt til 1. januar 2020.

Det er ikke kun i forhold til januar sidste år, at tallene for dette års bilsalg i januar er faldet. Også når man sammenligner med december måned 2019 er bilsalget faldet med 3,1 pct. Men her skal man blandt andet også finde forklaringen hos politikerne. EU havde nemlig nye miljøregler på vej fra 1. januar i år.

”De nye miljøregler fra EU kan have gjort, at flere bilforhandlere har skyndt sig at indregistrere en masse nye biler inden året var slut. Når forhandlerne indregistrerer bilerne inden årsskiftet, skyldes det, at bilerne kan sælges med de gamle miljøkrav,” siger Brian Friis Helmer.

Stigende formue hos forbrugerne giver lys for enden tunnelen

Fra nu af skulle bilsalget meget gerne vende. Det tror de i hvert fald på i Arbejdernes Landsbank. De danske forbrugeres stigende realløn og den nye friværdi, forbrugerne står med mellem hænderne, som resultat af de stigende boligpriser kommer efter alt at dømme til at vende kurven for det danske bilsalg opad.

”Vi forventer, at bilsalget vil rette sig de kommende måneder og komme på niveau med salget for 2019, som stadig lå i den høje ende trods nedgangen. Når det går så godt i dansk økonomi, så forventer vi, at privatforbruget vil blive øget – for eksempel ved at folk køber en ny bil,” siger Brian Friis Helmer.