Bedste S-måling i 43 måneder – men Elbæk er farlig for Thorning

303384_16_9_large_539.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
21. maj 2015 KL.10:16

null

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan holde 1. maj med en solid opbakning fra vælgerne.

En ny måling, som Greens Analyseinstitut har foretaget for Børsen, giver Socialdemokraterne 25,5 pct. opbakning blandt vælgerne.

Det er den største tilslutning til partiet siden august 2011 – måneden før seneste folketingsvalg.

Dermed kan Socialdemokraterne i dag holde 1. maj med den højeste vælgertilslutning i 43 måneder.

”1. maj er altid en god dag. Men jeg vil til enhver tid hellere have en måling, hvor vi går frem end en måling, hvor vi går tilbage. Men jeg vil allerhelst have, at når vi kommer til valget, så er danskerne enige med mig i, at vi skal fortsætte med Helle Thorning-Schmidt som landets statsminister,” siger Maja Panduro, politisk ordfører for Socialdemokraterne.


Til trods for den socialdemokratiske fremgang har rød blok stadig et stort skridt op til blå blok.

Magtbalancen lyder på 51,1 pct. til blå mod 48,6 til rød blok. Det skal dog bemærkes, at Alternativet kun får 1,2 pct. af stemmerne, og at partiet dermed er under spærregrænsen på 2 pct.

Dermed vil rød blok kun mønstre 46,4 pct. af stemmerne på grund af Alternativets stemmespild.

”Det er selvfølgelig irriterende for Helle Thorning. Hun risikerer et stort stemmespild på Alternativet. De vælgere, der stemmer på Alternativet, vil formentlig have stemt på et andet parti i rød blok, hvis Alternativet ikke var der,” siger Robert Klemmensen, valgforsker ved Syddansk Universitet.


"1. maj er altid en god dag. Men jeg vil til enhver tid hellere have en måling, hvor vi går frem end en måling, hvor vi går tilbage" Maja Panduro, politisk ordfører for Socialdemokraterne


S: Stem på os


Socialdemokraternes politiske ordfører er dog ikke så bekymret over risikoen for stemmespild fra Alternativet.

Maja Panduro, Er det ikke rimelig irriterende, at Alternativet er opstillingsberettiget til det kommende folketingsvalg?

”Vi har heldigvis et demokrati i Danmark, hvor alle, der har lyst til at stille op, skal have lov til det. Det skal Alternativet selvfølgelig også. Men jeg vil da godt sige, at hvis man gerne vil sikre, at vi skal fortsætte med Helle Thorning-Schmidt og ikke Lars Løkke som statsminister, så er det da en god idé at stemme på Socialdemokraterne.”

I stedet for Alternativet?

”Ja, så er det en god idé at stemme på Socialdemokraterne,” siger Maja Panduro.Elbæk: Eller stem på os

Det er nok ikke så overraskende, men Uffe Elbæk, stifter af Alternativet, mener, at vælgerne for Helle Thorning-Schmidts skyld skal se i Alternativets retning, når krydset skal sættes ved valget.

”Vi er udmærket klar over, at vi kan blive jokeren i valgkampen. Derfor synes jeg bare, at vælgerne skal stemme på os, så den der usikkerhed om os ikke lever,” siger Uffe Elbæk.

Det kan potentielt afgøre valget, hvorvidt Alternativet kommer over spærregrænsen eller ej. Hvad tænker du om det, at dit parti kan afgøre, hvem der skal være statsminister de næste fire år?

"Sådan er det jo, når man starter et nyt parti. Så skal man finde fodfæste. Vi tror benhårdt på det, og jeg er sikker på, at vi nok skal komme over de 2 pct. Jeg er ikke et sekund i tvivl,” siger Uffe Elbæk.

Et tæt valg

For blot få måneder siden var føringen til blå blok så stor, at langt de fleste så det som ren formalia, at Lars Løkke Rasmussen vil overtage statsministerkontorerne efter det forestående valg.

Men Socialdemokraterne har ifølge Robert Klemmensen haft en succesfuld kampagneoffensiv, som vil gøre valget tættere end forventet.

”Nu ser vi, at valget godt kan gå hen og blive spændende. Det kan godt være, at Socialdemokraterne har brugt mange penge på kampagner, men det har også relativt let flyttet en masse vælgere,” siger Robert Klemmensen.

Har du noget at tilføje, så skriv til os i kommentarfeltet lidt længere nede på siden.