Macron ser USA trækker sig fra Europa
Foto: Ritzau/Scanpix
Politik Af
Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, advarer om, at "Vesten bliver svagere".

I en reaktion på den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeos erklæring om, at "Vesten vinder", siger Macron på en sikkerhedskonference i München, at USA's politik i årevis har været præget af "tilbagetrækning" i forhold til Nato og samarbejdet med EU.

- Der er tale om en amerikansk politik, som blev indledt for adskillige år siden - og ikke kun af denne administration. Den går blandt andet ud på en vis form for tilbagetrækning, og den er en genovervejelse af forholdet til Europa, siger den franske præsident på den internationale sikkerhedskonference.

Macron giver også udtryk for, at Frankrig "er ved at blive utålmodig over manglende tyske reaktioner på dets pres for at få styrket EU efter brexit".

Macron blev under en paneldebat spurgt om, hvorvidt han er frustreret over, at forbundskansler Angela Merkel forholder sig tavs i forhold til hans forslag om reformer i EU.

- Jeg er ikke frustreret. Jeg er utålmodig, siger den franske præsident.

- Frankrig og Tyskland har en historie, hvor vi har ventet på svar fra hinanden. Det er afgørende i de kommende år, at vi handler langt hurtigere. Det gælder især i forhold til spørgsmål om suverænitet på det europæiske plan.

Den fransk-tyske akse i EU har traditionelt stået for store reformer og vist vejen frem i EU. Den er udviklet af de to store europæiske lande, efter at de var bitre fjender i de to verdenskrige.

Det tætte fransk-tyske samarbejde er blevet beseglet mange gange siden 1963, hvor en vidtgående samarbejdstale blev indgået af de to landet.

Den blev underskrevet i Paris af forbundskansler Konrad Adenauer og præsident Charles de Gaulle. Siden har der været et tæt parløb mellem tyske forbundskanslere og franske præsidenter.

/ritzau/AFP

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Morgenbriefing: Største aktiefald i flere år verden over - få overblikket her

Aktier: Overvejende røde tal i Asien oven på negativ mandag med virusfrygt

Det sker i dag: Jyske Bank med årsregnskab

Chefanalytikere: Dagens kæmpe kursfald er tegn på indprisning af risiko

Aktieluk i USA: Coronafrygt skabte dybe kursfald og storudsalg i Fang-aktierne

Markussens guldkalv gør det igen: Plus på 40 mio kr

Sandsynlighed for tilfælde af corona i Danmark stiger

Coronavirus bremser import af tøj og møbler: "Det her er en rigtig ubehagelig situation for alle"

Markedet lukker: Corona giver aktieindeks største fald siden 2016