Erdogan advarer EU om Isis-fremstød i Libyen før fredsproces
Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, advarer mod, at Islamisk Stat (Isis) kan få fodfæste i det oprørsplagede Libyen.
Foto: Denis Balibouse Rizau/Scanpix
Politik Af
Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, advarer om, at Europa vil møde mange nye problemer og trusler, hvis Libyens legitime regering falder.

"Terrororganisationer som IS (Islamisk Stat, red.) og al-Qaeda, der led nederlag i Syrien og Irak, vil kunne finde ny frugtbar jord i Libyen og komme på benene igen der," skriver den tyrkiske leder i et indlæg i den amerikanske netavis Politico.

Isis fik spillerum i nordllige Syrien

Tyrkiet er selv blevet anklaget for at have givet IS større spillerum med den tyrkiske invasion i det nordlige Syrien. Invasionen var rettet mod en kurdisk milits, som havde spillet en hovedrolle i bekæmpelsen af IS.

Den libyske oprørsgeneral Khalifa Haftar, som forsøger at styrte den internationalt anerkendte regering i Tripoli, bliver anset for at være antiislamistisk, mens Libyens moderate islamister støtter regeringen i Tripoli.

Libyens FN-støttede premierminister, Fayez al-Serraj, og landets regering har i den seneste tid gjort markante fremskridt frem mod en fredsaftale.

Haftar støttes af Rusland, Egypten og De Forenede Arabiske Emirater, mens Fayez al-Serraj og den internationalt anerkendte regering i Tripoli støttes af EU og USA.

Nato-indsats førte til kaos

Muligheden for en våbenhvile og fredsforhandlinger er blevet åbnet, efter at Tyrkiet og Rusland har opfordret alle parter i konflikten til at indstille fjendtlighederne og indgå en våbenhvile.

Det nordafrikanske land har udviklet sig til et kaos, efter at en Nato-støttet opstand førte til den autoritære leder Muammar Gaddafis fald og død i 2011.

I 2019 forværredes situationen. Det skete, da general Khalifa Haftar og hans milits indledte en offensiv mod regeringen i Tripoli i den vestlige del af landet i april.

/ritzau/Reuters

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Chefanalytikere: Dagens kæmpe kursfald er tegn på indprisning af risiko

Aktieluk i USA: Coronafrygt skabte dybe kursfald og storudsalg i Fang-aktierne

Markussens guldkalv gør det igen: Plus på 40 mio kr

Sandsynlighed for tilfælde af corona i Danmark stiger

Coronavirus bremser import af tøj og møbler: "Det her er en rigtig ubehagelig situation for alle"

Markedet lukker: Corona giver aktieindeks største fald siden 2016

Boom i medicineksport: Nu er den større end hele eksporten til Sverige

Coronafrygt sender amerikanske renter i laveste niveau nogensinde – markedet venter stribe af rentedyk fra Federal Reserve

Chefstrateg: Hold øje med aktietilbagekøbene