Finansminister varsler flere klimatiltag på finanslov
Socialdemokratiets formand, statsminister Mette Frederiksen, hilser på finansminister Nicolai Wammen på Socialdemokratiets kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Politik Af
På Socialdemokraternes kongres i Aalborg fastslår finansminister Nicolai Wammen (S) søndag, at regeringens nye forslag om at bruge én milliard kroner på klimaforskning i 2020 kun er første skridt:

"Der vil være andre klimainitiativer i den finanslov, vi snart lægger frem, end den milliard til forskning som vi har præsenteret i dag," siger Nicolai Wammen.

Regeringen har sammen med støttepartierne opstillet en målsætning om at reducere udslippet af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

1 mia ekstra til forskning

Målsætningen er så ambitiøs, at regeringen ikke ved, hvordan den konkret kan indfris. Derfor kan regeringen heller ikke afsætte de nødvendige penge endnu, da man ganske enkelt ikke ved, hvilke konkrete initiativer der skal gennemføres:

"Vi er kommet med et forslag om at bruge én ekstra milliard kroner på grøn forskning, netop fordi vi ved, at vi får brug for nye løsninger og ny teknologi, når vi skal indfri vores klimamålsætninger."

"Det er et meget konkret eksempel på, at regeringen ikke bare snakker om grøn omstilling, men faktisk sætter handling bag ordene," siger Wammen.

Hav tålmodighed

Finansministeren opfordrer dog samtidig til tålmodighed, netop fordi nogle af klimaløsningerne endnu ikke er kendt:

"Vi kommer til at tage vigtige skridt i den grønne opstilling, når vi har en finanslovsaftale op mod jul. Men vi kommer ikke til at løse hele udfordringen i én finanslovsaftale. Det vil kræve et langt sejt træk, og det håber jeg, at alle partier vil have forståelse for," siger Nicolai Wammen.

Tålmodigheden er dog ikke stor hos De Radikales leder, Morten Østergaard. Han opfordrer til handling nu.

Hvad siger du til Morten Østergaards kritik af, at regeringen arbejder for langsomt? Han ser forståelsespapiret som en ét-årsplan, men han oplever, at Socialdemokraterne ser den som en fire-årsplan?

"Jeg synes, at vi i den grad er ambitiøse i forhold til de mål, vi har sat os. Vi vil gerne blive enige om tingene og løse problemerne så hurtigt som muligt, men vi er også nødt til at sige, at pengene skal også passe."

Skatter og afgifter kan stige

Men der er kun ti år til, at I skal have indfriet jeres målsætning om 70 procent reduktion i drivhusgasser. Kan I nå det, hvis I ikke rykker virkeligt markant i begyndelsen af regeringsperioden?

"Vi rykker virkeligt markant. Vi er kommet med forslaget om den ene milliard ekstra til den grønne forskning. Der er en klimalov og en klimahandlingsplan på vej. Klima- og energiminister Dan Jørgensen er i gang både i Danmark og internationalt, så regeringen er i den grad i den grønne førertrøje."

Vil i hæve skatter og afgifter på borgere og virksomheder for at finansiere den grønne omstilling?


"Når vi fremlægger finanslovsforslaget, så vil man både kunne se, hvordan vi vil bruge pengene, og hvordan vi vil skaffe pengene."

Så du afviser ikke højere skatter og afgifter?

"Jeg vil ikke kommentere på det, før regeringen inden længere fremlægger sin finanslov," siger Nicolai Wammen.

Udspillet ventes at blive præsenteret kort før Folketinget åbner 1. oktober.

/ritzau/

Få dagens vigtigste mail og start dagen på et oplyst grundlag. Tilmeld dig til nyhedsbrevet Børsen Morgenbriefing i boksen herunder

Børsen Morgenbriefing samler de vigtigste historier om erhverv, økonomi og aktier, så du på få minutter kan få et overblik over, hvad der er værd at vide.
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerByggestandarder kan booste dansk eksport

Annoncørbetalt
indhold af Dansk Standard

Forsiden lige nu


Udskydelse af nye boligskatter kan koste boligejere 9 mia kr

800.000 boligejere må vente længere på 14 mia

Dansk advokat sigtet for skattefusk for 161 mio kr

Kammeradvokaten: Russisk minister var ejer af fond på Bermuda - ikke dansk advokat

Microsoft trumfer forventningerne til omsætning og bundlinje

Ørsted-partnerskab indgår 25-årig OREC-aftale i New York

Udskudt boligskat kan give projektsalg et løft

Veganeraktie fortsætter kursfaldet - på frygt for aktieudsalg

Jysk Fynske Medier skærer 150 stillinger i spareplan