Politik Af
Med en enkelt krusedulle på et stykke papir er det lykkedes at nedbringe antallet af indbrud og butikstyverier begået af georgiere i Danmark markant.

Borgere fra den tidligere sovjetrepublik vakte sidste år opsigt, da de pludselig blev den tredjestørste gruppe i det danske asylsystem med mere end 400 individuelle ansøgninger om asyl.

Erfaringer fra blandt andet Tyskland og Sverige viste, at mange af georgierne misbrugte asylsystemet til at vinde mere tid i EU-landene - tid, som nogle brugte til at begå forskellige former for tyveri.

Med de erfaringer in mente satte de danske myndigheder i november Georgien på en liste over sikre lande, hvorfra asylansøgninger nu kan afvises med det samme som "åbenbart grundløse".

Det betyder, at hvor behandlingen af en asylansøgning før tog adskillige måneder, så kan det i dag typisk gøres på under en uge.

Og effekten er ikke udeblevet: Antallet af asylansøgninger fra georgiere er styrtdykket fra godt 400 sidste år til kun fire de seneste tre måneder, viser de nyeste tal fra Udlændingestyrelsen.

Sideløbende viser et datatræk fra Rigspolitiet, at gruppens kriminalitet er faldet fra 214 sigtelser i sidste halvår af 2018 til 65 sigtelser hidtil i år.

På den georgiske ambassade i København er udviklingen sød musik i ørerne på ambassadør Gigi Gigiadze.

Han har i flere år forsøgt at få de danske udlændingemyndigheder til at sætte Georgien på listen over sikre oprindelseslande.

"Det her viser bare, at det var en klog beslutning, som skulle være taget for længe siden. Langt størstedelen af de georgiere, der har søgt om asyl, har absolut ingen grund haft til det," siger han.

Hvorfor er det vigtigt for dig at begrænse dine landsmænds adgang til at søge om asyl?

"Vi har nogle borgere, som har misbrugt asylsystemet, og nogle af dem har gjort det med henblik på at begå kriminalitet. Det har været med til at sætte landet i dårligt lys, og derfor er det vigtigt, at Georgien er blevet anerkendt som et sikkert oprindelsesland."

Ritzau

Få de vigtigste perspektiver på samfundsøkonomien – direkte i din mailboks

Tal i sig selv betyder ikke noget, men sat ind i den rette kontekst kan det pludselig være et tal, der er vigtigt at forholde sig til. Hver tirsdag sender perspektivredaktør og cheføkonom Steen Bocian nye perspektiver videre til Børsens læsere i sit nyhedsbrev. Skriv dig op til nyhedsbrevet i boksen herunder.Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Jyske Banks privatkunder bruger Apple Pay 25 pct mere til betaling i butikker end Mobilepay

Jysk milliardær dropper tanker om millionfond efter ny skattemur - flere eksperter advarer

Investor live: Delaftale i handelskrig lader vente på sig

Morgenbriefing: Statsfond vil satse 800 mio. på klimaløsninger, Pædagogernes Pension banker konkurrenterne

Mens du sov: Aktierne trodser kinesisk handels-pessimisme

Saudi Aramco opgiver internationalt roadshow inden børsnotering

Det kan vi lære: Stadil, synes du selv det er rimeligt?

Orphazyme tildeles særbehandling af FDA for behandlingsmiddel til livstruende sygdom

Det kan vi lære: Stadil, synes du selv det er rimeligt?