Forsvaret: Russere har ikke forsøgt at påvirke valget
Forsvaret ikke har konstateret et eneste forsøg på udenlandsk forsøg på indblanding i valgkampen, siger forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen (V).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Politik Af
Tre ministre stillede sig i september op med en handlingsplan og advarede mod Ruslands forventede planer om at påvirke udfaldet af det danske folketingsvalg.

Men inden valget skal afholdes onsdag, er status, at Forsvaret ikke har konstateret et eneste forsøg på udenlandsk forsøg på indblanding i valgkampen.

Det skriver Berlingske, der har talt med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Adspurgt om Forsvaret ikke har konstateret et eneste forsøg fra Ruslands side på at påvirke det danske valg, svarer ministeren "ja". Han tilføjer:

"Det er muligt, der er nogle mistanker, men der er ikke dokumenteret noget," siger Claus Hjort Frederiksen til Berlingske.

Da forsvarsministeren sammen med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) lancerede deres plan i september, var det på baggrund af vurderinger fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) fra 2017 og 2018.

Her lød det, at det er sandsynligt, at russiske påvirkningskampagner vil udgøre en stigende trussel - også mod Danmark.

Truslen nedtonede FE dog i april. Her lød det, at det er "mindre sandsynligt", at Rusland vil gennemføre en koordineret påvirkningskampagne rettet mod de kommende valg i Danmark.

FE gjorde dog opmærksom på, at truslen skulle tages alvorligt.

"Selv om vi aktuelt vurderer det for mindre sandsynligt, at vi under det danske folketingsvalg kommer til at se en fuldt udrullet russisk påvirkningsoperation, så er det en trussel, som vi skal tage alvorligt og være klar til - også i Danmark," skrev FE-chef Lars Findsen i en udtalelse.

/ritzau/

Gå ikke glip af dagens vigtigste mail

Få et komprimeret overblik over hvad der er værd at vide. Hver morgen. Direkte i din mailboks. Du kan selv vælge om du vil læse eller lytte til Børsen Morgenbriefing. Meld dig til herunder.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Maj Invest trækker sig fra slagsmål mod Novo Nordisk

Bekræftet: Trump kigger på muligt køb af Grønland

Industrikæmpen Bladt får fast base på Lindø: "Nu kan ordrerne på de nye kæmpe-havvindmøller bare komme"

Peter Warnøe og Lars Tvede skyder mio i it-firma - Løvens Hule-investorerne Jesper Buch og Jan Lehrmann er allerede ejere

De to største kommuner skærer markant ned på kødforbruget

Venstre opfordrer S til at tone rent flag om pensionsplan: "Vælgerbedrag"

Vi kører Ferraris 12-cylindrede ikon med den brede bagdel

Her er de ti stærkeste og svageste aktier i tider med markedsuro: FLS, Mærsk og DSV rammes hårdest, siger ny analyse

Lækkede dokumenter: Briterne kan blive ramt af fødevaremangel ved hårdt EU-brud