Socialdemokratiets store økonomiske plan har gjort støttepartierne rasende: "Det er en mindre skandale"
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Gennem valgkampen giver Børsen dig alle hverdage et overblik over de politisk-økonomiske historier, du ikke bør misse.

Vi starter med gårsdagens store historie: Socialdemokratiets plan for økonomien frem til 2025.

Socialdemokratiet vil bruge mindst 6 mia. kr. mere på velfærd end Venstre
Står det til Socialdemokratiet, skal de offentlige udgifter i 2025 være 37,4 mia. kr. højere end i dag. Det er hovedbudskabet i den økonomiske 2025-plan, som Socialdemokratiet præsenterede mandag. Samtidig aflyser partiformand Mette Frederiksen nye reformer, der øger arbejdsudbuddet:

"Vi har de seneste 10-15 år haft meget fokus på arbejdsudbudsreformer. Derfor er arbejdsstyrken udvidet rigtigt meget, og derfor står vi godt og kan finansiere fremtidig velfærd. Men enhver reformtanke møder på et tidspunkt sin afslutning. Opgaven i de kommende år er ikke at udvide arbejdsudbuddet," lyder det fra S-formanden.
Læs hele historien her.

S vil finde 10 mia kr i nye skatter og besparelser.
Der skal spares 3 mia. kr. på konsulenter og hentes 2,4 mia. kr. ved blandt andet at beskatte arv hårdere. Socialdemokratiet vil i alt skaffe 10 mia. kr. ekstra til velfærd. Her er oversigten over, hvem der skal betale.

Løkke: "Det er et markant ryk i en venstreorienteret retning"
Det er ikke mange dage siden, at Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen talte om et muligt regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet, men med mandagens plan for, hvordan S vil prioritere i den økonomiske politik til 2025, er partiet rykket væk fra midten i dansk politik, mener Løkke:
"Socialdemokratiet tager et markant ryk i en mere venstreorienteret retning, forlader midten i dansk politik og bekender sig endegyldigt til venstrefløjen."
Læs hele historien her.

Steen Bocian: Der er faktisk forskel på V og S
Selvom de seneste dage har handlet meget om mulighederne for et regeringssamarbejde mellem S og V, så viser mandagens økonomiske plan fra Mette Frederiksen ifølge Børsens cheføkonom, at der er betydelig økonomisk forskel på de to partier:

"S ønsker en større offentlig sektor end V – hvilket også betyder, at S ønsker en noget højere skat end V," skriver han i en analyse, som du kan læse her.

S om nyt regneprincip for skattelettelser: "Vi gør det ikke for at genere Anders Samuelsen"
Socialdemokratiet vil indføre et nyt forsigtighedsprincip, hvis de overtager regeringsmagten. Det betyder, at der fremover ikke skal regnes med dynamiske effekter af skattelettelser. Men S garanterer, at det ikke bare er for at gøre det mere besværligt for højrefløjen at få gennemført nye skattelettelse - selvom det netop er det, en økonom mener bliver konsekvensen.
Læs hele historien her.

S sætter 0 kroner af til opgør med "fattigdomsydelser"
Hvis Socialdemokratiet vinder magten ved det forestående folketingsvalg, skal en kommission granske de sociale ydelser, så man sikrer, at børn ikke lider under, at deres forældre er arbejdsløse. Sådan har svaret igen og igen lydt, når venstrefløjen i Folketinget og sociale organisationer har kritiseret det kontanthjælpsloft, der er indført under den nuværende regering, og opfordret Socialdemokratiet til at love at afskaffe det og den tilknyttede 225-timers-regel. Men i den økonomiske plan, som S har fremlagt mandag, er der ikke afsat en krone til højere ydelser. Og det er helt bevidst, lader partiformanden forstå.

"Vi går ikke til valg på bare at sætte ydelserne op, og derfor er det selvfølgelig heller ikke finansieret i vores 2025-plan," siger Mette Frederiksen.
Læs mere her.

Men det er støtterpartierne ikke tilfredse med
Hverken Enhedslisten, SF eller De Radikale er dog tilfredse med den prioritering fra den statsministerkandidat, som de efter alt at dømme skal bruges deres hjælp til at overtage regeringsmagten efter valget.

"Det er en mindre skandale, at S ikke har indregnet det i sin økonomiske plan," siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper til TV2.
Læs mere om det her.

Støttepartier efterlyser klare svar fra S
Det er ikke kun et klart svar på, hvad Socialdemokratiet vil gøre ved de offentlige ydelser, der bliver efterspurgt fra partierne i rød blok. Også spørgsmålene om ny infrastruktur, finansiering af grøn omstilling, tidligere pension for nedslidte og fremtidens cigaretpriser mangler at blive besvaret konkret af Socialdemokratiet, mener SF, Enhedslisten, De Radikale, Alternativet og DF i Jyllands-Posten.
Det kan du læse her.

Dagens analyse
Kommer fra Politikens Kristian Madsen, som skriver, at Mette Frederiksen vil uddrive Corydons spøgelse med rød økonomisk politik.
Den kan du læse her.

Dansk Folkepartis vælgerflugt tager til: Får laveste opbakning i syv år i ny måling
Dansk Folkepartis vælgerflugt fortsætter, og partiet står nu til at miste knap halvdelen af de stemmer, de indkasserede ved sidste folketingsvalg. I den nyeste måling, som Greens Analyseinstitut har foretaget for Børsen, står Dansk Folkeparti til 10,8 pct. af stemmerne. Måneden før stod partiet til 14,4 pct., og med en statistisk usikkerhed på 2,1 pct. i målingen, er DF faldet markant siden april.

"Det ser mildest talt trist ud for DF," siger valgforsker ved Aarhus Universitet, Rune Stubager. 
Læs hele historien her.

Det sker i dag:

08:45: Liberal Alliances partileder, udenrigsminister Anders Samuelsen, lancerer et nyt ungeudspil. Det skal hjælpe til med at give studerende mere frihed og mindske presset på dem.

10:00: Uddannelsesorganisationerne arrangerer en stor debat på Københavns Professionshøjskole. Overskriften er "En visionær uddannelsespolitik", og mødet besøges af Venstres næstformand, Kristian Jensen, Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, politisk leder for Radikale Venstre Morten Østergaard og Socialdemokratiets Morten Bødskov.

11:00: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) mødes med New Yorks tidligere borgmester og FN-generalsekretærens særlige udsending på klimaområdet, Michael R. Bloomberg. Det sker på Amager Bakke, og efterfølgende stiller de tre op til pressemøde.

14:00: De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, besøger Dyrehavsbakken, hvor han vil køre i rutsjebane med interesserede.

14:00: Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, samt Søren Espersen (DF) er på Axeltorv i Næstved, hvor de uddeler kanelsnegle og kaffe.

15:00: Foran flere hundrede studerende på Københavns Universitet skal blandt andre De Radikales Morten Østergaard, Liberal Alliances Anders Samuelsen, Danske Folkepartis Peter Skaarup, Venstres Kristian Jensen og Socialdemokratiets Peter Hummelgaard diskutere uddannelse.


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Vestas-boss om ekstremt 2019: "Vi jager folk for at levere i år"

Ny regering med indbyggede benspænd: Der en ubalance mellem konkrete forslag til nye udgifter og hvor konkrete forslagene er til finansieringen

Amagerbankens formand afviste behov for forsikring og mente ikke bestyrelseskolleger havde grund til bekymring hvis de "opførte sig ordentligt"

Mette Frederiksen: Margrethe Vestager skal fortsætte som EU-kommissær

Chr. Hansen nedjusterer forventningerne - den organiske vækst skuffer

Kattelem i regeringspapir kan rive tusindvis af hænder væk fra erhvervslivet nu

Mads Nipper om regeringsaftale: "Da fik jeg sgu kaffen lidt galt i halsen"

SF erkender brud på løfte om kontanthjælp

Lumsk detalje koster overblikket over boligskattegæld