Indien afslutter seks uger lang maratonvalg
Der var søndag lange køer ved stemmelokalerne i en landsby nær Amritsar ved afslutningen af spændingsfyldt maratonvalg i Indien. Valget er blevet holdt over syv runder siden 11. april, og det blev søndag afsluttet med den syvende og sidste valgrunde.
Foto: Narinder Nanu/Ritzau Scanpix
Politik Af
Spændingsfyldt maratonvalg i Indien, der er blevet holdt over syv runder siden 11. april, bliver søndag afsluttet med den syvende og sidste valgrunde.

Der var tidligt på dagen lange køer ved stemmelokalerne i de otte nordlige delstater, hvor verdens største demokratiske valg afsluttes.

I alt har 900 millioner indbyggere - fra Goas strande over slumkvartererne i Mumbai til klostrene i Ladakh i Himalaybjergene - kunnet stemme ved valget, der afsluttes søndag aften klokken 18.00 (klokken 14.30 dansk tid).

Stemmeoptællingen ventes afsluttet torsdag.

Premierminister Narendra Modis konservative hindunationalistiske parti, BJP, står til at vinde valget, så den kan blive siddende i endnu fem år.

Under valgkampen her partiet spillet mest på personen Modi og understreget hans image som en "stærk mand", der blandt andet har handlet resolut i krisen med Pakistan omkring Kashmir.

Det indiske luftvåben har blandt andet foretaget bombninger af mål på den pakistanske side af grænsen i kampen mod muslimske oprørsgrupper i det omstridte Kashmir.

Oppositionen, som ledes af Kongresspartiet og dets leder, Rahul Gandhi, beskylder Modi for at skabe politisk splittelse og ødelægge landets økonomi.

Den 68-årige Modi og den 48-årige Gandhi har næsten dagligt råbt fornærmelser mod hinanden. Premierministeren kalder sin rival for "et fjols", mens Gandhi kalder Modi for "en tyv".

- Vi er vidner til endeløse mudderkastninger og bitre angreb frem og tilbage mellem de politiske partier. Der er fare for, at vi mister troen på demokratiet, siger den 60-årige Asit Banerjee, historielærer i Kolkata, som søndag stod i kø for at stemme.

I dagbladet Hindustan Times skriver den politiske kommentator Karan Thapar, at Modis kampagne har spillet mest på vælgernes "indre frygt og usikkerhed". Han kritiserer også Gandhis kampagne.

Gandhi har i sine udfald mod den siddende regering kritiseret Modi for at dække over påstået korruption - navnligt i forbindelse med køb af franske våben.

De kommende år ventes Indiens økonomi at vokse sig til verdens femte største. Men Modi-regeringen har ikke formået at skabe job til millioner af indere, som hver måned kommer ud på arbejdsmarkedet.

Samtidig med store økonomiske problemer har spændinger taget til i nogle områder, hvilket har ført til lynchninger af muslimer og af dalitter, som tilhører den laveste og fattigste kaste i landet.

/ritzau/AFP

Få dagens vigtigste mail og start dagen på et oplyst grundlag. Tilmeld dig til nyhedsbrevet Børsen Morgenbriefing i boksen herunder

Børsen Morgenbriefing samler de vigtigste historier om erhverv, økonomi og aktier, så du på få minutter kan få et overblik over, hvad der er værd at vide.
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Erhvervslivets lyst til at investere er den laveste siden 2013: "Der er en recessionsfrygt i dele af erhvervslivet"

Bavarian: Fase 2-forsøg i behandling af blærekræft nåede ikke målene

Bedre end ventet fra American Express - men afdæmpede erhvervsudsigter skuffer

Fed-chef lader dør stå åben for endnu en rentesænkning

Helle Ib: Eksminister i den barske sandheds tjeneste

TDC-datter hjælper Allianz med nye cyberforsikringer

Banknordik opjusterer forventningerne til årets resultat

Markedet lukker: Pandora sejrede i ellers rødt marked - Ambu blev henvist til bunden

Analyse: Boris Johnson ofrer Nordirland for at sikre brexit – og er på vej til at fjerne UK helt fra det indre marked