Politik Af
Europarådets ministerkomité har med stort flertal stemt ja til at genoprette Ruslands stemmeret i Europas vigtigste menneskerettighedsorgan.

Et overvældende flertal af udenrigsministre fra Europarådets 47 medlemslande støttede under ministerkomitéens møde i Helsinki fredag en erklæring som fastslår, at alle medlemslandene skal kunne deltage i rådets to hovedorganer på samme grundlag.

Det betyder, at Rusland igen har stemmeret i Europarådet.

Ruslands stemmeret blev suspenderet efter, at præsident Vladimir Putin i 2014 gav ordre til en annektering af Krim-halvøen

I protest mod af at blive frataget stemmeretten, standsede Rusland indbetalinger af deres medlemsgebyrer til Europarådet.

Ukraines udenrigsminister, Pavlo Klimkin, havde uventet aflyst sin deltagelse i fredagens møde, hvilket opfattes som en protest mod beslutningen om Rusland.

Ukraines udsending til Europarådet, Dmitro Kuleba, skriver på Twitter, at Ukraine og fem andre lande stemte imod vedtagelsen. Han skriver, at det er "kynisk diplomati"

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, deltog i fredages møde, hvor 70-året for Europarådets oprettelse blev markeret.

Det russiske udenrigsministerium havde på forhånd sagt, at "ministermødet i Helsinki har afgørende betydning for Europarådets skæbne".

Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas, sagde før mødt, at "det er ikke i vor interesse at holde Rusland udenfor".

Over 20 procent af de sager, som Europarådets ministerkomité behandlede sidste år, kom fra russiske statsborgere. Det viser domstolens årsrapport.

Europarådets hovedformål er at forsvare menneskerettighederne, det parlamentariske demokrati og retsstatens principper.

NYT AFSNIT Kristian Thulesen Dahl (DF) har sat statsministerkandidat Mette Frederiksen (S) i en særdeles prekær situation. Sådan lyder vurderingen fra Børsens ansv. chefredaktør Bjarne Corydon, efter Kristian Thulesen Dahl onsdag trak en streg i sandet og meddelte, at partiet ikke vil komme Socialdemokratiet til undsætning. Hvor efterlader det Mette Frederiksen og hendes muligheder for at komme til magten? Få hele analysen i podcasten "Til valg med Corydon & Co."Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerApp lader dig afstemme firmaudgifterne i realtid

Annoncørbetalt
indhold af Eurocard

Forsiden lige nu


Dansk fallent smidt af børsen efter tweet: "Det var forkert gjort af mig"

Radikale skifter spor: Nu er der rødt flertal for en ny aktieskat på bankerne

Her drømmer danske business-studerende om at arbejde: Er din virksomhed på listen?

Bankerne frygter ny dansk kurs på EU's finansskat

Falsk vin for milliarder overstrømmer markedet: "Jeg er overbevist om, at problemet bliver større"

"De Radikale skal passe på, at de ikke ender med at få det værste af to verdener"

Corydon: Thulesen Dahl har forladt Mette Frederiksen ved alteret

Chr. Hansen-bossens personlige mål er en bedre balance mellem privatliv og arbejdsliv: "Hvis det er en smuk eftermiddag, går jeg tidligere"

Handelsstrid rammer amerikanske renter - trykkes ned i 2017-niveau