Professor: Putin og Kims møde presser USA i atomforhandlinger
Det er første gang, at Vladimir Putin og Kim Jong-un står over for hinanden, når de mødes ved et topmøde i Rusland. (Arkivfoto)
Foto: Alexey Druzhinin, Saul Loeb/Ritzau Scanpix
Politik Af
Både Nordkorea og Rusland har bekræftet et nært forestående møde mellem Kim Jong-un og præsident Vladimir Putin i Rusland.

Det er dog endnu uvist, hvor og hvornår mødet præcist finder sted, og hvad de to ledere vil tale om.

Ifølge Ole Wæver, professor i International Politik ved Københavns Universitet, er der ikke så meget de to lande kan gøre for hinanden.

- Det er formodentlig et af de slags møder, hvor det er vigtigere, at de mødes, end hvad de aftaler på mødet.

- Rusland er ikke en super central aktør i Korea-situationen, så det er formodentlig primært et signal, de begge kan have glæde af at sende, om at Rusland også er en del af ligningen i denne sammenhæng, uanset hvor reel den så måtte være, siger han.

Mødet mellem de to statsledere er det første af sin slags og kommer i kølvandet på en række topmøder mellem Kim Jong-un og USA's præsident, Donald Trump.

Senest mødte Kim og Trump hinanden i februar i Hanoi i Vietnam.

Det var det andet topmøde mellem de to. Flere iagttagere betegnede det som en fiasko, fordi der intet konkret kom ud af samtalerne.

USA ønsker at forhandle en atomnedrustningsaftale med Nordkorea, men det er endnu ikke lykkedes. Den amerikanske regering kæmper fortsat for at få en aftale igennem med Nordkorea.

Ifølge professoren vil det kommende topmøde i Rusland få en "indirekte" betydning for disse forhandlinger.

- Det får den lille betydning, at det sender et signal til amerikanerne, om at de ikke sidder med alle kortene på hånden. Der er også andre spillere og muligheder.

- Det lægger et ekstra pres på amerikanerne, der jo i forvejen på mange måder er presset. Fordi det egentlig er Nordkorea, som er sluppet bedst ud af det spil, der har været kørende, siger Ole Wæver.

Før påske oplyste det russiske præsidentkontor i Kreml, at Kim Jong-un ville besøge Rusland i "den sidste halvdel af april". Flere medier nævner havnebyen Vladivostok som en mulig lokalitet for mødet.

NY PODCAST Et stort sats. En kæmpe risiko. En helt ekstraordinær stor chance. Bjarne Corydon og Helle Ib er enige. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kastet sig ud i et gevaldigt politisk sats, efter han i en ny samtalebog åbner for, at Venstre og Socialdemokratiet danner regering sammen efter valget. Få hele analysen her:Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerTo positive og en negativ aktie, der venter regnskab

Annoncørbetalt
indhold af Investtech

Forsiden lige nu


International nethandel presser Legos kamp mod kopierne

Socialdemokratiet vil bruge mindst 6 mia mere på velfærd end Venstre

Det kan vi lære: Den store test af raketten Abacus

S vil finde 10 mia kr i nye skatter og besparelser: Se her, hvem der skal betale

Tesfaye om nyt regneprincip for skattelettelser: "Vi gør det ikke for at genere Anders Samuelsen"

Sanjay Shah skyder tilbage mod Skattestyrelsen i udbyttesag

Dansk Folkepartis vælgerflugt tager til: Får laveste opbakning i syv år i ny måling

Analyse: USAs kolde techkrig mod Kina nærmer sig kogepunktet