Nord Stream 2 angriber regeringen: Prøver bevidst at forsinke milliardprojekt
Udenrigsminister Anders Samuelsen var i sidste uge til møde i Arktisk Råd i Skt. Petersborg. Selskabet bag gasrødledningen Nord Stream 2 beskylder nu udenrigsministeriet for bevidst at trække godkendelsen af projektets linjeføring i langdrag.
Foto: Anton Vaganov/Reuters/Ritzau Scanpix
Politik Af ,
Opdateret 16:08 - Den danske regering forsinker bevidst processen med at godkende den omstridte gasrørledning Nord Stream 2, og det underminerer tilliden til det danske retssystem.

Så barsk er kritikken fra selskabet bag rørledningen, der ejes af det statsejede russiske energiselskab Gazprom. Selskabet har netop indsendt en tredje ansøgning om at føre gasrørledningen igennem den danske økonomiske zone syd for Bornholm efter anmodning fra Energistyrelsen.

Selskabet har oprindeligt ansøgt om, at gasrørledningen, der løber fra det vestlige Rusland igennem Østersøen til det nordøstlige Tyskland, skal løbe igennem dansk territorialfarvand. Den ansøgning er 16 måneder gammel, og ligger efter ændret dansk lovgivning på udenrigsministerens skrivebord.

Danmark kan nemlig afvise gasrørledningen af politiske hensyn, og regeringen er ikke tilhænger af gasrørledningen, som den frygter øger europæisk afhængighed af russisk gas i en tid, hvor der er politiske spændinger mellem EU og Rusland. 

"For en projektudvikler som Nord Stream 2 AG er det uforståeligt, hvorfor der endnu ikke er truffet afgørelse om ruten gennem territorialfarvand 16 måneder efter ikrafttrædelsen af den ændrede danske lov om kontinentalsoklen, og hvorfor der ikke er truffet afgørelse om ruten nordvest om Bornholm, selvom der ikke har været og ikke foreligger relevante miljø- eller sikkerhedsmæssige indvendinger mod denne rute. At bede om udvikling af en tredje mulig rute trods to foreliggende færdigbehandlede ansøgninger, der er klar til godkendelse, kan kun anses som et bevidst forsøg på at forsinke gennemførelse af projektet," oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Afviser bevidst forsinkelse

Af pressemeddelelsen fremgår det også, at selskabet nu har sendt en ansøgning i overensstemmelse med den anmodning, der kom fra Energistyrelsen for godt tre uger siden.

Ved den lejlighed afviste Ture Falbe-Hansen, pressechef i Energistyrelsen, at der skulle være tale om forsætlig forsinkelse fra de danske myndigheders side.

"Vi har ikke noget præcist at sige om tidsrammen, men med høringer og miljøkonsekvensrapport snakker vi jo ikke en måned, men adskillige måneder."

Har I ikke gjort jer skyldige i at trække det her i langdrag?

"Nej. Vi har undersøgt de ting, der skal undersøges. Det her er ikke et smart kneb for at trække tingene i langdrag. Vores opgave er at sikre, at man vælger den sikkerheds- og miljømæssigt mest optimale rute, og vi vurderer umiddelbart, at den sydlige rute kan være mest optimal," sagde Ture Falbe-Hansen ved den lejlighed.

Selskabet bag gasrørledningen beskyder desuden de danske myndigheder for at "underminere den grundlæggende berettigede forventning om retssikkerhed og danske forfatningsretlige og europæiske retlige principper" med sine handlinger.

Udenrigsministeriet oplyser overfor Børsen, at man ønsker ikke at kommentere anklagerne fra Nord Stream 2, og at der ikke er noget nyt at tilføje om tidsrammen for behandlingen af den ansøgning, der ligger på udenrigsministerens bord.

Nord Stream 2 har foruden Danmark ansøgt om tilladelse til at føre gasrørledningen igennem Ruslands, Sveriges, Finlands og Tysklands territorialfarvand. Danmark er eneste nation, der ikke har godkendt ansøgningen.

Europæisk nervøsitet

Det er ikke kun den danske regering, der er bekymret ved udsigten til øget europæisk gasimport fra Rusland. Flere europæiske politikere har samme bekymring, og derfor har EU's medlemslande og Europa-Parlamentet fornylig vedtaget en stramning af EU's gasdirektiv.

Det betyder, at Nord Stream 2, når projektet åbnes, skal leve op til europæiske regler og love. Det binder bl.a. selskabet til at leve op til EU's konkurrenceregler og reducerer risikoen, for at projektet kan udnyttes politisk af den russiske præsident Vladimir Putin.

Selskabet bag gasrørledningen vil kunne etablere ledningen uanset accept eller ej fra den danske regering. I så fald vil det formentlig forsinke projektet, der ellers ventes afsluttet mod slutningen af året.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


S vil løsne regler for boliglån i København

Helle Ib: Baner De Radikale vej for en S-V-regering?

Flade aktiemarkeder og skyhøj oliepris

Morgenbriefing: Tesla lover robottaxaer næste år, danske koncerner spinder guld på vindsats i Asien

Brødre solgte snusfabrik: Nu tjener den 122 mio kr

Det skal du vide om aktiemarkedet tirsdag

Investor har scoret over 300 procent på aktiekøb i 2009 - nu går han i shorthandel

EU's nye højre-alliance baner vej for mere Putin-indflydelse og fake news