Seniorstrateg om ny kritik af Fed i Trump-tweet: "Trump har haft en rimelig fornuftig finger på pulsen ift. pengepolitikken"
Foto: Tom Brenner/AFP/Ritzau Scanpix
Politik Af
Det skorter med rosende gloser fra den amerikanske præsident Donald Trump til direktøren for den amerikanske centralbank (Fed) Jerome Powell.

Gang på gang har præsidenten udvist sin utilfredshed med direktøren, der ifølge Trump ikke altid gør det, der er bedst for økonomien.

Læs også: Analyse: Trump risikerer at gøre Fed-formand Jay Powell til en ny Arthur Burns

Søndag eftermiddag dansk tid kom præsident Trump med endnu et angreb, hvor præsidenten bl.a. beskyldte Fed for ikke at gøre sit arbejde godt nok, og at konsekvensen heraf er, at aktiemarkedet kunne have været 5000-10.000 point højere, hvis Fed havde handlet anderledes. 
Arbejdspresset fortsætter dermed, men alligevel vurderer Andreas Steno Larsen, som er seniorstrateg i Nordea, at Jerome Powell og Fed har mulighed for at navigere, på trods af hvad der kan virke som markante angreb.

Han henviser til, at Nixon under sin præsidentperiode bl.a. fysisk skubbede til Arthur F. Burns, der på daværende tidspunkt var direktør for Fed, og så langt er Trump endnu ikke gået.

"Selvfølgelig er det et sværere miljø at navigere i, end hvis det var en præsident, der ikke blandede sig, men jeg betragter det som at være nogenlunde til at navigere i. Trump giver sine meninger til kende, men han truer ikke fysisk eller noget. Så på den måde får Powell lov til at træffe sine selvstændige beslutninger," siger han.

Direkte kommunikation virker voldsom

I stedet handler det ifølge Andreas Steno Larsen mere om, at Trump har fået en mere direkte kommunikationskanal i Twitter, som præsidenten bruger meget.

"Det er meget synligt, og derfor bliver der brugt meget tid på at diskutere, om han er ved at tage selvstændigheden fra Fed eller ej. Men det er han i mine øjne slet ikke. De (Fed, red.) er slet ikke i nærheden af at miste selvstændigheden," siger han og fortsætter:

"Det seneste man har hørt på vandrørene, det er, at Trump har erkendt over for Powell, at han bliver nødt til at leve med, at han har andre holdninger end ham selv, men at han til hver en tid vil udtrykke sig – og det er han også i sin gode ret til."

En holdning, der deles af Mikael Milhøi, der er senioranalytiker hos Danske Bank.

"Det er selvfølgelig usædvanligt, fordi vi ikke har været vant til, at præsidenterne i nyere tid har udtrykt sig så højlydt om pengepolitikken. Men Trump er jo bare mere højlydt og bruger Twitter til at udtrykke sin frustration - ligesom i alle mulige andre dele af hans politiske palette." 

Markerer et muligt skifte

Der er dog ifølge de to analytikere ingen tvivl om, at Donald Trump forsøger at få Fed til at makke ret. Det ses bl.a. ud af de to seneste nomineringer til Feds komité, som Trump er kommet med. 

"I det første stykke tid nominerede han kun mainstreamøkonomer, der kunne være udnævnt af hvilken som helst præsident, men de seneste to, han har nomineret, er noget uden for skiven ift. hvem man ellers ville nominere," siger Mikael Milhøi, der suppleres af Andreas Steno Larsen.

"Stephen Moore var ansat i Trumps kampagne som økonomisk rådgiver, så han har nok givet sit håndslag på, at han vil stemme det samme som Trump. Så på den måde kan man prøve at udøve indflydelse på processen ved at placere folk i Fed, som mener det samme som en selv."

Både Mikael Milhøi og Andreas Steno Larsen forventer dog, at det bliver svært for Trump at få sine kandidater valgt, da de skal igennem en proces i senatet, men alligevel markerer nomineringen et muligt skifte i måden, man vælger Fed-repræsentanter på.

"Vi økonomer taler tit om, at centralbanker skal være uafhængige af partipolitiske interesser, for det gør, at centralbanker bedre kan fungere, ift. at man ikke skal tage hensyn til kortsigtede politiske interesser. Men det er klart, at hvis det her bliver et strukturelt skifte, så kan det godt gå hen og blive et problem. For så vælger man kun den type, der mener det samme som en selv," siger Mikael Milhøi.

Forfejlet kritik af Trump

Palaveret og fejden mellem Fed og Donald Trump kan da også have skadelige konsekvenser for markedet, understreger Andreas Steno Larsen.

"Der hvor det kan gå hen og få betydning, er, at de finansielle markeder selvfølgelig går op i, hvad der kommer af tweets fra den her twitterkonto fra Trump. Men centralbanken i sig selv lægger sig ikke fladt ned over for hans holdninger, det gør de ikke," siger Andreas Steno Larsen.

Trump er blevet skudt i skoene, at kritikken af Fed og Powell har været ude af trit med virkeligheden, men faktisk vurderer Andreas Steno Larsen, at noget af kritikken af Trump er forfejlet.

En del af Trumps kritik kommer nemlig af dét, som også markedet har peget på af kritikpunkter af Fed.

"De bør sænke renterne, og de bør droppe de kvantitative stramninger," sagde præsidenten så sent som i starten af april til Bloomberg News.

Især et stop for de såkaldte kvantitative stramninger, hvilket er en reduktionen af obligationsbeholdningen, der har taget likviditet ud af markedet, har Trump og markedet sukket efter. 

"Jeg har jo sagt, at jeg synes, at Trump har haft en rimelig fornuftig finger på pulsen ift. pengepolitikken – meget bedre end man anklager ham for. For markedet havde helt klart den samme opfattelse af QT (obligationsbeholdningen, red.), som Trump havde, så det har været en væsentlig del af, at markedet har fået det bedre igen i 2019, at Fed ultimativt vendte på en tallerken og lukker QT fra 1. oktober 2019," siger Andreas Steno Larsen.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Aktieeksperter: Det næste store kursridt er Indien

Før markedet åbner: Pandora og FLSmidth i fokus i ventet rolig start

S vil løsne regler for boliglån i København

Topdanmark går ind på underdækket marked

Brødre solgte snusfabrik: Nu tjener den 122 mio kr

Flade aktiemarkeder og skyhøj oliepris

Ny Samsung-telefon hentes tilbage efter skærmproblemer

Helle Ib: Baner De Radikale vej for en S-V-regering?

Morgenbriefing: Tesla lover robottaxaer næste år, danske koncerner spinder guld på vindsats i Asien