EU-Parlamentet godkender omstridt regelpakke om ophavsret
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix/Arkiv
Politik Af
Et meget omdiskuteret direktiv om regler for ophavsret på internettet er tirsdag blevet godkendt og vedtaget i EU-Parlamentet.

Reglerne lægger op til, at platforme som Facebook og YouTube får ansvar for at sikre, at der ikke bliver delt materiale, som andre har rettighederne til.

Kritikerne af det nye direktiv mener derimod, at det vil være censur og enden på internettet, som man kender det i dag. Andre mener, at det er et skridt mod sovjetiske tilstande.

De frygter, at det vil være lig med et sæt af "upload-filtre", som vil komme til at blokere for indhold, der gerne må deles.

Fortalernes argument er, at kunstnere, musikere, forfattere og medier ikke bliver honoreret tilstrækkeligt, fordi de 18 år gamle regler ikke er tidssvarende.

Inden afstemningen var der diskussion i 11. time. Her sagde De Radikales Jens Rohde, at verden ville blive "økonomisk og åndeligt fattigere", hvis der ikke kom nye regler på bordet.

"Det her er et opgør med verdens største kunsttyveri," lød det.

I februar blev EU-Kommissionen, medlemslandene og EU-Parlamentet enige om pakken. Næste skridt var så, at parlamentet skulle blåstemple direktivet.

Aktivister og lobbyister har presset meget på med det håb, at direktivet alligevel ville blive nedstemt. Afstemningen tirsdag var derfor ventet med spænding.

Debatten er foregået langt ud over parlamentets sal. Også store kulturpersonligheder fra ind- og udland har blandet sig.

Fra dansk side har blandt andre musikerne Pernille Rosendahl, Simon Kvamm og Lis Sørensen skrevet under på en fælles erklæring, hvor underskriverne opfordrer EU-Parlamentet til at stemme ja.

Også den spanske instruktørstjerne Pedro Almodóvar har advokeret for en godkendelse af den nye regelpakke.

Næste skridt i processen er nu, at medlemslandene skal godkende aftalen i sin nuværende form.

/ritzau/

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Morten Erik Friis er udstationeret i Saudi-Arabien og oplever benspænd i sin danske bank: "Nu kan jeg pludselig ikke købe flere aktier"

Gomspace efter 70 pct fald: Sådan står vi hvis storkunde svigter

Debat: Den barske sandhed er, at svenskerne i øjeblikket har langt bedre entreprenører

Kriseramt Postnord i bedring – men den danske forretning trækker stadig ned

Boeing suspenderer 2019-forventninger efter flyulykker

Formand for nedrivere vil ikke anke millionbøde i kartelsag: Dommen vælter ikke vores stærke fundament

Hovedsædet i Randers har modtaget et enkelt brev med pulver, trussel og afpresning: Danish Crown har nu indført skrap kontrol ved alle indgange

Bybilen er gået i bakgear på børsen: Vi er en lækkerbidsken i 2021 lover direktøren

SAS-kunder med strejke-angst får lov at booke om gratis